Istraživanje: Jezgro Zemlje bi moglo početi da se rotira u suprotnom smjeru

Nova istraživanja pokazuju da je rotacija unutrašnjeg jezgra Zemlje možda zastala i da bi se čak mogla obrnuti, javlja CNN.

Zemlja se sastoji od kore, plašta i unutrašnjeg i vanjskog jezgra. Čvrsto unutrašnje jezgro nalazi se oko 3.200 milja (oko 5.149 km) ispod Zemljine kore i odvojeno je od polučvrstog omotača tekućim vanjskim jezgrom, što omogućava unutrašnjem jezgru da se rotira različitom brzinom od rotacije same Zemlje.

Sa radijusom od skoro 2200 milja (oko 3.540 km), Zemljino jezgro je otprilike veličine Marsa. Sastoji se uglavnom od gvožđa i nikla i sadrži oko jedne trećine Zemljine mase.

Kako prenosi CNN, u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Geoscience u ponedjeljak, Yi Yang, naučni saradnik na Univerzitetu u Pekingu, i Xiaodong Song, profesor katedre Univerziteta u Pekingu, proučavali su seizmičke valove od potresa koji su prošli kroz unutrašnje jezgro Zemlje sličnim putevima od 1960-ih do zaključi koliko brzo se unutrašnje jezgro okreće.

Ono što su otkrili bilo je neočekivano, rekli su. Od 2009. godine, seizmički zapisi, koji su se prethodno mijenjali tokom vremena, pokazali su malu razliku. Zaključili su da to sugerira da je unutrašnja rotacija jezgra pauzirana.

Pokazujemo iznenađujuća zapažanja koja ukazuju da je unutrašnje jezgro skoro prestalo sa rotacijom u posljednjoj deceniji i možda počinje da se okreće u suprotnom smjeru“, napisali su u studiji.

Kada pogledate deceniju između 1980. i 1990. godine, vidite jasnu promjenu, ali kada pogledate godine 2010. do 2020. ne vidite mnogo promjena“, dodao je Song.

Okretanje unutrašnjeg jezgra pokreće magnetno polje stvoreno u vanjskom jezgru i uravnoteženo gravitacijskim efektima plašta. Poznavanje načina na koji unutrašnje jezgro rotira moglo bi rasvijetliti kako ti slojevi međusobno djeluju i druge procese duboko u Zemlji.

Međutim, raspravlja se o brzini ove rotacije i da li ona varira, rekao je Hrvoje Tkalčić, geofizičar sa Australijskog nacionalnog univerziteta, koji nije bio uključen u studiju.

Unutrašnje jezgro se ne zaustavlja u potpunosti”, rekao je, te naveo da nalaz studije “znači da je unutrašnje jezgro sada više usklađeno s ostatkom planete nego prije deset godina kada se okretalo malo brže“.

Song i Yang tvrde da bi, na osnovu njihovih proračuna, mala neravnoteža u elektromagnetnim i gravitacijskim silama mogla usporiti, pa čak i preokrenuti rotaciju unutrašnjeg jezgra. Vjeruju da je ovo dio ciklusa od sedam decenija i da se prekretnica prije one koju su otkrili u svojim podacima oko 2009./2010. dogodila ranih 1970-ih.

Tkalčić je rekao je da je analiza podataka u studiji “ispravna”. Međutim, naveo je da nalaze studije “treba shvatiti s oprezom” jer je “potrebno više podataka i inovativnih metoda da bi se rasvijetlio ovaj zanimljiv problem”.

Izvor: N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.