Usvojeno! Traže se sankcije za Dodika

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Evropski parlament (EP) zatražio je od Evropske unije (EU) da sankcioniše predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ponovo zahtijeva da se evrointegracije Srbije uslove uvođenjem sankcija Rusiji, izvještava Glas Amerike.

Ovi zahtjevi navedeni su u Rezoluciji usvojenoj danas, za koju je od 641. poslanika na sjednici glasalo 407, protiv je bilo 92 a uzdržanih 142. 

Rezolucije EP imaju političku simboliku, ali nisu pravno obavezujuće za evropske institucije niti države članice EU, prenosi Fena.

Autor Rezolucije, evropski zastupnik Dejvid Mekalister prije glasanja je upozorio da „EU mora da bude aktivna u svim zemljama zapadnog Balkana kako bi se suprotstavili destabilizujućoj i negativnoj propagandi i lažnim vijestima koje posebno dolaze iz Rusije“.

Sve države članice EU pozivaju se da obezbijede da Savjet EU usvoji takve sankcije.

Što se tiče BiH, EP izražava i zabrinutost zbog vremena, sadržaja i načina unošenja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava drugog bh. entiteta, Federacije BiH.

Ovakve mjere, kako stoji u tekstu „rizikuju podrivanje demokratskog legitimiteta i konsolidacije etnonacionalizma“ u državi.

Rezolucija se odnosi na provođenje zajedničke spoljnje i bezbjednosne politike.

Radi o obimnom dokumentu, i dio je posvećen i stanju u regionu zapadnog Balkana, naročito u svjetlu ruske operavije u Ukrajini.

Između ostalog se rezolucijom naglašava potreba da zemlje kandidati i potencijalni kandidati sa područja zapadnog Balkana trebaju da u potpunosti usklade svoje politike sa politikama EU.

„EP naglašava da se zemlje koje žele pridružiti EU moraju u potpunosti uskladiti s temeljnim vrijednostima i zajedničkim politikama u svjetlu ruskog nelegalnog agresijskog rata“, navodi se u tekstu.

Poziva se takođe Evropska komisija i države članice da koriste zajedničku spoljnju i bezbjednosnu politiku kao sredstvo za poboljšanje saradnje sa zemljama zapadnog Balkana.   Rezolucije Evropskog parlamenta iako imaju političku simboliku, one nisu pravno obavezujuće za Evropske institucije niti države članice EU.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.