Zgrada Turističke zajednice Dubrovnika vraćena vlasnicima iz Trebinja!

Nakon višegodišnjeg pravnog spora, zgrada u kojoj se nalazi Turistička zajednica grada Dubrovnika na Pilama, odlukom Upravnog suda u Splitu vraćena je vlasnicima Trebinjcima.

Kako su pojašnjavali iz Grada Dubrovnika, dobili su presudu splitskog Upravnog suda od 29. decembra 2022. godine kojom se odbija tužbeni zahtjev Grada Dubrovnika i potvrđuje odluka o vraćanju ovlaštenim licima naknade za 46/ 90 suvlasnički udio čest.zgr 9 k.o. Dubrovnik ili kat frekventni 2840 k.o. Dubrovnik, piše „Dubrovački vjesnik„.

– Vrlo je vjerovatno da ćemo podnijeti žalbu Višem upravnom sudu, ali je već sada izvijesno i jasno da su naše šanse veoma, veoma male. Znajući da bi u bliskoj budućnosti Grad Dubrovnik mogao ostati bez ove nekretnine, koja nam je ustupila informatički ured TZ u Pilama, prilikom raspisivanja tendera za Dubravku, prostor koji je donedavno služio kao suvenirnica Odluka većinskog vlasnika Grada Dubrovnika nije objavljena na tenderu, a sve u cilju adaptacije i pretvaranja u Turistički informativni centar kojim upravlja TZ grada Dubrovnika. Veoma je važno što je ovim potezom TZ ostao u Pilama preko kancelarije TIC-a, što se još jednom pokazalo kao ispravna odluka da Grad kupi UTD Ragusa – kažu iz Grada Dubrovnika.

Upravni sud u Splitu u upravnom sporu tužioca Grada Dubrovnika, kojeg zastupa gradonačelnik Mato Franković, i Milenka Perovića iz Trebinja, Bosna i Hercegovina i Dijane Pejanović, koju zastupa punomoćnik, advokat Branka Skansi-Ratković, protiv tuženog Ministarstvo pravde i uprave, Direkcija za građansko, privredno i upravno pravo, uz učešće zainteresovanih lica pod 1) Anika Drašković, Trebinje, Bosna i Hercegovina, pod 2) Nikola Drašković, Trebinje, Bosna i Hercegovina, pod 3) Danice Sorajić, Trebinje, do 4) Mare Drašković, Trebinje, do 5) Đorda Drašković, Trebinje, do 6) Nataše Drašković, Trebinje, do 7) Divna Ilić iz Trebinja i do 8) Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, zastup. godine, od strane Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, nakon glavne rasprave, zaključene 28.12.2022. godine, u prisustvu punomoćnika tužioca, a u odsustvu uredno pozvanih tužilaca M. Perović i D. Pejanovića, dana 29.12.2022. presudio je da se odbija tužbeni zahtev tužioca.

Grad Dubrovnik je, kao tužilac, tvrdio da predmetna imovina ne može biti predmet naturalnog povrata iz razloga što je na njoj izvršena obimna i temeljna rekonstrukcija i sanacija u mjeri da imovina predstavlja novu stvar, a da upravo u vezi sa ovim u postupku koji je prethodio donošenju prvostepenog rješenja nisu utvrđene sve pravno relevantne činjenice.

ISTO PREZIME, DRUGOG PORIJEKLA

Direktor Turističke zajednice Grada Dubrovnika Miro Drašković rekao nam je da je „prvi čuo“ da je zgrada sudskom odlukom vraćena vlasnicima, iako je naravno znao da postoji spor za vraćanje vlasništva.

– Nemam informaciju da moramo da se selimo. Radimo na izmeštanju TIC-a (Turističko-informativnog centra, op.a.) jer je neophodno da TIC bude na Pilama i to je stvar koja se rješava i pretpostavljam da će biti riješena ovog mjeseca. TIC bi trebalo da se nalazi u naselju Dubravka, gdje je nekada bila suvenirnica, ali to još nije zvanično potvrđeno – rekao je Drašković.

-Znam da je zgrada u oporavku i znam da ćemo u jednom trenutku morati da se selimo. Zato smo krenuli da rješavamo TIC koji mora da postoji jer je Informativni centar. Ostalo čekamo. Ne radi se o tome da se sve pomjeri, jer taj trenutak još nije došao – istakao je Miro Drašković.

Čudnim spletom okolnosti, direktor Gradske TZ preziva se baš kao i Trebinjci koji su presudom suda vratili zgradu na Pilama. Kada smo ga pitali o tome, rekao je:

– Volio bih da zgrada bude moja! Čim sam to vidio, umro sam od smijeha – nasmejao se Miro Drašković, dodajući da je on Konavljanin.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.