Policajci krenuli na demonstrante, pa se zaglavili u blatu (VIDEO)

Hiljade demonstranata okupilo se kako bi spriječili čišćenje i rušenje sela Licerat u zapadnoj Njemačkoj, na čijem mjestu bi trebalo da se proširi rudnik uglja.

Protesti su kulminirali juče – demonstrantima se pridružila ekološka aktivstkinja Greta Tunberg, a došlo je i do sukoba sa policijom koja pokušava da ih rastjera.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kom se vidi kako su pripadnici snaga bezbjednosti naišli na neočekivanog protivnika – blato.

Na snimku se vide njemački policajci, u opremi za razbijanje demonstracija, koji su se zaglavili u dobokom blatu.

Njima su u pomoć priskočile kolege, što je dovelo do komičnih scena i niza padova po blatnjavoj livadi.

Dodatnu muku zadavali su im demonstranti koji su iskoristili priliku da im se podsmijavaju.

Policijska akcija evakuacije ekoloških aktivista iz sela Licerat počela je u srijedu ujutru. U prva tri dana akcije u kojima su učestvovala policijska pojačanja iz cijele Njemačke, oko 470 ljudi napustilo je selo, od kojih 320 dobrovoljno.

Iz njemačke policije je saopšteno da je oko 70 policajaca povrijeđeno u okršajima sa demonstranatima.

Oko 15.000 demonstranata, prema policiji, ili 35.000 prema organizatorima, došlo je u Licerat kako bi podržali aktiviste koji su zauzeli to mjesto i koje policija pokušava da evakuiše od srijede, prenosi RTCG.

Prema policiji, sudski postupak pokrenut je protiv 150 ljudi.

Situacija na terenu je ponovo mirna danas, navela je policija.

Operacija evakuacije aktivista iz Licerata je politički osjetljiva za vladajuću koaliciju socijaldemokrate Olafa Šolca koji vlada zajedno sa ekolozima. Aktivisti optužuju ekologe da su iznevjerili svoja obećanja.

Vlada smatra da je potrebno da se rudnik proširi zbog energetske bezbjednosti Njemačke koja mora da nadoknadi prekid isporuka gasa iz Rusije. To osporavaju protivnici u ime borbe protiv fosilnih goriva.

Ekolozi, naime, kažu da bi rušenje sela buldožerom radi proširenja rudnika Garcvajler rezultiralo ogromnim količinama emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

Kompanija je prošle godine postigla dogovor sa regionalnom vladom koji dozvoljava da se selo uništi i u kome zauzvrat obećava da će prestati da upotrebljava ugalj do 2030. godine, a ne do 2038. godine kako je ranije planirano.

Ali ekološki aktivisti kažu da je sporazum o proširenju ogromnog otvorenog rudnika Garcvajler u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Njemačke da smanji emisije gasova staklene bašte koji zagrijevaju planetu i citiraju studije koje sugerišu da ugalj ispod Licerata možda nikada neće biti potreban.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.