Cijene životnih namirnica u Estoniji: Prosječna plata skoro kao tri u BiH

Inflacija i svakodnevna poskupljenja su prizori koji građane Bosne i Hercegovine dočekuju prilikom svakog odlaska u kupovinu u maloprodajnim objektima. Rast cijena ne prati rast i ličnog dohotka. No, nije svugdje tako. Znamo da su cijene namirnica u zemljama EU dosta niže u odnosnu na one u BiH zbog niže ili nulte stope PDV-a, ali su i prosječne plate u tim zemljama daleko veće nego u BiH. Nakon Njemačke, poredili smo cijene namirnica u Estoniji.

Prema riječima uposlenika marketa Lidl, prosječna plata u ovoj državi iznosi 1700 eura (oko 3.330 KM), što je skoro tri puta više nego u BiH.

U nastavku vam donosimo asortiman proizvoda i cijene i približne cijene za robne marke u bh. marketima.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Mlijeko u plastičnoj boci mliječne masti 2 posto u Estoniji košta 0,89 eura dok je u istoj ambalaži mlijeko 3,2 posto mliječne masti košta 0,95 eura.

Kada je riječ o mlijeku u tetrapaku sa 3,2 posto mliječne masti košta 1,19 eura.

Podsjećamo, mlijeko 3,2 posto mliječne masti robne marke u trgovačkim centrima u Bosni i Hercegovini može se kupiti u prosjeku za 2,35 KM i više.

Drugi mliječni proizvodi poput pavlake, u Estoniji se mogu kupiti od 0,90 do 1,25 eura za 400 grama dok u našim supermaketima robne marke za navedni proizvod iznose oko 1,50 KM – ali za pakovanje od 300 grama.

Kefir u Estoniji od 2,5 mliječne masti od jednog kilograma košta 1,18 eura dok na policama bh. supermarketa robna marka ovog proizvoda sa istom gramažom ali mliječne masti od 2,8 posto košta u prosjeku 2,5KM.

Suncokretovo ulje

Cijena litre suncokretovog ulja u Estoniji iznosi 2,48 eura. U BiH robna marka istog proizvoda iznosi minimalno 3,70 KM.

Tjestenina

Pola kilograma špageta u Estoniji košta 0,94 eura dok se kod nas za istu gramažu navedni artikal može kupiti minimlano za 2,5 KM.

Ista cijena i gramaža kao za špagete je i za sitne makarone koje kod nas za gramažu od 400 grama se mogu kupiti za minimalnih 2KM. Za tagliatelle od pola kg potrebno je izdvojiti 1,55 eura.

Majoneza

Majonezu od 400gr u Estoniji platit ćete 1,59 eura dok u BiH ona i za manju gramažu iznosi više od 3 KM u tegli.

Brašno, šećer i riža

Kilogram pšenično brašno tip 500 u Estoniji košta 1,28 eura dok za isti artikal kod nas minimalno treba izdvojiti 1,5 KM.

Riža dugo zrno se u ovoj državi može nabaviti za 0,78 eura za 800 grama dok za istu gramažu u BiH navedeni artikal košta više od 3 KM.

Za kilogram šećera trebate u Estoniji izdvojiti 1,19 eura a kod nas najmanje 2,2 KM.

Limun

Pola kilograma limuna po akcijskoj cijeni u Estoniji košta 0,69 eura dok je kod nas akcijska cijena ali za kilogram 1,95KM.

Kafa

Pola kilograma kod nas poznate “turske kafe” u Estoniji košta 4,09 eura a tu su i ostale cijene ovog napitka u različitim vrstima.

Ostali proizvodi

U nastavku donosimo i galeriju i cijene svih proizvoda koje smo zabilježili, od kozmetike, smrznutih prozivoda, slatkiša i gore navedenih.

Treba podsjetiti da je u BiH prema podacima državne Agencije za statistiku prosječna neto plaća iznosi 1.156 KM.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH potroščka korpa za prehranu u decembru 2022. godinu iznosi 1.341,62 KM.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.