Poslodavci traže da minimalac u 2023. bude 673 marke, a sindikat 1000 maraka – Vlada će dati zadnju riječ

Prijedlog poslovne zajednice da najniža plata u Srpskoj za ovu godinu bude 673 marke je ponižavajući, jer prema našim analizama minimalna plata treba da iznosi 760, odnosno 800 pa i 1.044 marke.

Poručili su to iz Saveza sindikata RS nakon što je samo dan ranije Unija udruženja poslodavaca RS izašla sa prijedlogom da najniža plata u Srpskoj u ovoj godini treba da bude 673 marke.

– S obzirom na to da nismo imali priliku da iznesemo argumente na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta uvažavajući i nezakonito povećanje najniže plate u maju 2022. godine smatramo da najniža plata u 2023. godini treba da bude 673 KM. Odnosno iznos od 590 maraka, koliko je iznosila najniža plata za 2022. godinu, treba uvećati za procenat rasta prosječne plate za 11 mjeseci 2022. godine, a to je 14 odsto – saopštili su iz poslovne zajednice i poručili da neprimjereno voditi socijalnog dijaloga u medijima o ekonomskim i socijalnim temama.

Sa druge adrese, iz Saveza sindikata poručuju da je nerealan prijedlog poslovne zajednice, jer nude rast najniže plate od 3,6 odsto ili 23 marke u odnosu na minimalac koji se isplaćuje od maja prošle godine godine. Navode i da poslovna zajednica u svom saopštenju tvrdi da je najniža plata 590 maraka, iako je ona od maja uvećana za 60 maraka.

– Za određivanje najniže plate treba koristiti stopu inflacije koja iznosi 17 odsto. Ako uzmemo taj parametar onda najniža plata treba biti povećana sa 650 na najmanje 760 maraka. Zatim, ako imamo u vidu da su cijene životnih namirnica skočile za više od 20 odsto, onda minimalna plata ne bi trebalo da bude manje od 800 maraka – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS Danko Ružičić.

Savez sindikata ima i treću varijantu prema kojoj bi najniža plata u Srpskoj trebalo da iznosi 1.044 marke, odnosno onaj iznos koji četvoročlana porodica izdvaja za hranu u sindikalnoj potrošačkoj korpi.

– Mislimo da će i ovaj put Vlada RS presjeći. Pri tome moraju voditi računa o inflaciji, ali i rezultatima privrede koji su u usponu – zaključio je Ružičić.

Oglasio se i premijer Srpske Radovan Višković koji je naveo da će Vlada Srpske donijeti odluku o visini najniže plate za ovu godinu prije nego što bude isplaćena januarska plata.

– Poslodavci i sindikat treba da se dogovaraju. Ja ih neću kritikovati, nego ću podržati u tome. Vlada je u funkciji medijatora. Poslodavci su napravili korak naprijed i predloživši da minimalna plata bude 673 KM – poručio je Višković.

Kolektivni ugovori

Danko Ružičić navodi da su poslodavci u FBiH potpisali sedam granskih kolektivnih ugovora sa sindikatima iz privrede i time odredili i najniže plate.

– Tako da tamo imamo i najniže plate u pojedinim granama od 775 maraka. Pored toga poslodavci iz Federacije zajedno sa Samostalnim sindikatom traže od parlamenta FBiH da utvrdi najnižu platu od 1.000 maraka – naveo je Ružičić.

(Glas Srpske Foto: Ilustracija)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.