Kaucija za Dodikovog bivšeg savjetnika 2.000 evra

Gradski sud u Sofiji odlučio je da Dragan Vučetić bude pušten uz kauciju od 4.000 leva (2.000 evra), ali na tu odluku je bugarsko tužilaštvo uložilo žalbu i on se do daljeg nalazi u pritvoru, potvrđeno je za CAPITAL iz bugarskog tužilaštva.

“Zahtjev za izručenje Dragana Vučetića zaprimljen je od nadležnih organa u BiH. Praksa u ovakvim slučajevima je da tužilaštvo pokreće postupak, a konačnu odluku o ekstradiciji ima bugarski sud. Ovaj postupak je u toku i nema konačne odluke”, navodi se u odgovoru Službe za odnose sa javnošću Tužilaštva Bugarske na naša pitanja.

Istovremeno kako bi se osiguralo da se lice neće sakriti ili napustiti zemlju, iz Tužilaštva kažu da su Vučetiću odredili zadržavanje do 72 sata – maksimalno po zakonu.

“Predmet je upućen sudu i zatražen je trajni pritvor povodom zahtjeva za ekstradiciju. Sud je odlučio da Vučetić bude pušten uz kauciju od 4.000 leva (2.000 evra). Bugarsko tužilaštvo je protestovalo na ovu odluku pred višim sudom, a za sada nema presude”, navodi se u odgovoru.

Iz tužilaštva kažu da se sva dodatna pitanja mogu uputiti gradskom sudu ili Apelacionom sudu u Sofiji.

Banjalučki advokat Aleksandar Jokić objašnjava da će Vučetić biti u pritvoru dok god se ne donese odluka o žalbi tužilaštva na odluku prvostepenog suda o određivanju kaucije.

“Tužilaštvo je zatražilo trajni pritvor, ali prvostepeni sud je to odbio i donio odluku da ga pusti uz kauciju. Tužilaštvo se žalilo na tu odluku, a drugostepeni sud još nije donio odluku po toj žalbi. Pravilo je da se do odluke po žalbi lice drži u pritvoru”, objašnjava Jokić.

Podsjećamo, bivši direktor javnog preduzeća „Nikola Tesla“ Dragan Vučetić koji je bio i savjetnik Milorada Dodika uhapšen je 16. novembra u Bugarskoj na osnovu potjernice koju je za njim raspisao Okružni sud Banjaluka zbog sumnje da je počinio zloupotrebu položaja i ovlašćenja i poslovnu prevaru.

Njemačka bez komentara

Iz ambasade Njemačke u BiH nisu željeli da komentarišu slučaj Vučetić.

Na naša pitanja da li će se u postupak ekstradicije uključivati njemački organi s obzirom na to da je Vučetić državljanin Njemačke i da li će se Njemačka protiviti eventualnom izručenju dobili smo kratak odgovor.

“Zahvaljujemo se na Vašem upitu. Ambasada ne komentariše istrage koje su u toku”, navodi se u odgovoru.

Kako je Vučetić pljačkao “Nikolu Teslu”, ali i građane Republike Srpske možete pročitati OVDJE.

(Capital)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.