Najavljen protest u Trebinju: Propalu firmu Elektroprivreda plaća 200 miliona, a to će platiti građani kroz poskupljenje struje

Vlada Republike Srpske, dala je saglasnost Elektroprivredi Republike Srpske, da kupi kompaniju „Comsar Energy Hidro“ ruskog milijardera Rašida Serdarova za 200 miliona KM. Nebojša Vukanović tvrdi da se za ogroman novac kupuje firma koja ne vrijedi “ni pišljiva boba” i najavljuje protest ispred zgrade ERS-a u srijedu 11. januara.

Kupovina firme koja godinama posluje sa gubitkom većim od 100 000 KM je, dodaje, netransparenta što svedoči da je u pitanju još jedna “nevjerovatna pljačka”.

-Firma koju ERS plaća 200 miliona marka prošle godine je, sa četiri radnika, imala prihod 2.000 KM, da je stao i prosio mjesec dana više bi prihoda imao. Danas smo podnijeli krivičnu prijavu Tužilaštvu protiv organizovane kriminalne grupe koju predvodi Milorad Dodik. – kazao je Vukanović.

Leutar.net Najavljen protest u Trebinju: Propalu firmu Elektroprivreda plaća 200 miliona, a to će platiti građani kroz poskupljenje struje

Vukanović dodaje da  su od Tužilaštva tražili hitno postupanje, jer ukoliko se novac prebaci na Kipar, gdje je sjedište pomenute kompanije, taj novac više niko neće vidjeti.

-O kakvom se kriminalu radi najbolje svedoči podatak da su član nadzornog odbora i finansijski direktor ERS-a zbog toga podnijeli ostavke. Da je nešto pošteno sve bi bilo javno i transparentno- rekao je Vukanović dodajući da je između ostaloog ova kupovina „kumovala“ nedavnom poskupljenju električne energije, protiv koga će se, takođe, boriti pravnim sredstvima.

Leutar.net Najavljen protest u Trebinju: Propalu firmu Elektroprivreda plaća 200 miliona, a to će platiti građani kroz poskupljenje struje

-Oborićemo ovaj postupak, koji nije u skladu sa Zakonom o električnoj energiji koji je usvojen u Narodnoj skupštini, a gdje se nijednom ne spominje „blok tarifa“ niti različite tarifne grupe, on je nezakonit i neustavan. Jedna grupa ozbiljnih advokata radi na tome i oborićemo ga na Ustavnom sudu kao što smo oborili pokušaj reketiranja Trebinja(kada je van snage stavljena Odluka trebinjske skupstine o fondu solidarnosti). Ovdje se radi o najdrskijoj pljački, neće ruskim tajkunima prebacivati  narodnih 200 miliona maraka – rekao je Vukanović.

Zbog svega navedenog Lista za pravdu i red organizovaće, u srijedu 11. januara, protest ispred sjedišta Elektroprivrede u Trebinju.

-Ja bih pozvao sve slobodne građane da se  11. januara u 12:00 časova okupe ispred ERS-a. Blok tarifa je neustavna i nezakonita, jer za istu robu ne možemo plaćati različitu cijenu. Pozivam građane da kažemo „Dosta je jarmu i sramnim poskupljenjima“ , a onima koji će ostati na kafi želim da poručim da će im sa poskupljenjem struje poskupiti i ta kafa i sve osnovne životne namirnice. Mnogi nam zamjeraju što ne pravimo nikakve proteste, ali evo sada je prilika –rekao je Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS.

Leutar.net Najavljen protest u Trebinju: Propalu firmu Elektroprivreda plaća 200 miliona, a to će platiti građani kroz poskupljenje struje

Poslanici Liste za pravdu i red poručuju da, ukoliko se ni ovoga puta narod ne pokrene, „onda treba još 30% dići cijenu električne energije i dati Komsaru 400 umjesto 200 miliona KM“.

-Samo neka znaju građani da je od 1. januara povećan porez, komunalne naknade, cijena vode, cijena struje. Komunalne takse građevinskim firmama su povećane za 1.500 %, tržnim centrima za 800 % i ako se nakon ovoga narod ne digne i treba da nas pljačkaju dok ne  nestanemo, jer bolje nismo ni zaslužili- zaključio  je Vukanović.

K.Zotović / jadran-trebinje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.