Kanada većini stranaca zabranjuje kupovinu kuća

Zabrana strancima da kupuju kuće te ostale stambene jedinice u Kanadi stupila je na snagu u nedjelju, s ciljem da se više kuća stavi na raspolaganje lokalnom stanovništvu suočenom sa stambenom krizom.

Nekoliko izuzetaka u zakonu dopuštaju pojedincima kao što su izbjeglice i stalni stanovnici koji nisu građani da kupuju kuće.

Krajem decembra Otava je takođe objasnila da će se zabrana odnositi samo na gradske stanove, a ne na rekreacione objekte poput ljetnih vikendica.

Privremenu dvogodišnju mjeru predložio je premijer Džastin Trudo tokom predizborne kampanje 2021. kada su zbog skokovitih cijena posjedovanje kuće bilo izvan domašaja mnogih Kanađana.

„Poželjnost kanadskih kuća privlači profitere, bogate korporacije i strane ulagače“, rekla je njegova Liberalna stranka u svom izbornom planu u to vrijeme.

„To dovodi do stvarnog problema nedovoljno iskorištenih i praznih stanova, neobuzdanih špekulacija i vrtoglavog rasta cijena. Kuće su za ljude, a ne za investitore.“

Nakon izborne pobjede 2021. godine, liberali su tiho uveli Zakon o zabrani kupovine stambenih nekretnina nekanađanima.

Velika tržišta poput Vankuvera i Toronta takođe su uvela poreze na nerezidente i prazne kuće.

Uprkos nedavnom procvatu, tržište nekretnina u zemlji ohladilo se za prodavače jer su hipotekarne stope slijedile agresivnu monetarnu politiku Banke Kanade u pokušaju obuzdavanja inflacije, prenosi „raw story„.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.