Cvijanović: Neozbiljno da prihvati mandat neko ko bi mogao postati problem

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas u vezi sa imenovanjem Dade Dogana za ministra za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske da je neozbiljno i neodgovorno da prihvati mandat ili bude nominovan neko ko bi mogao postati problem i opterećenje.

„Vidjela sam sinoć određene natpise i provjerila. Znam da nije bilo nikakvih posebnih pomilovanja u mom mandatu (predsjednika Republike Srpske) niti u mandatu predsjednika Milorada Dodika“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je navela da su joj poznata jedan ili dva slučaja u kojima je bila molba da se lica brišu iz evidencije da bi mogli da se prijave na određene konkurse i zasnuju radni odnos.

„To se nikada ne radi samoinicijativno nego su prethodno bila dva pozitivna mišljenja i to sam provjerila – Ministarstva pravde i mislim da je Okružni sud u Doboju u pitanju, koji je dao pozitivno mišljenje da se može ići u tu vrstu olakšica, da se briše iz evidencije kako bi se lice moglo prijaviti i konkurisati za određeno radno mjesto“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je to bio jedini slučaj koji se dogodio tokom njenog mandata na funkciji predsjednika Republike Srpske.

Dogan je kao kandidat SP juče na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske izabran za ministra porodice, omladine i sporta Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je danas od predsjednika Vlade Radovana Viškovića da hitno razriješi novimenovanog ministra za porodicu, omladinu i sport Dadu Dogana ili da Dogan podnese ostavku.

Cvijanovićeva je izjavila je da odluka Predsjedništva da imenuje Borjanu Krišto za kandidata za predsjedavajuću Savjeta ministara predstavlja veliku šansu da se dođe do novog saziva Savjeta.

„Upoznati ste da smo imali glasanje – dva za, jedan protiv, ali nas to ne ometa da idemo dalje u proceduru i da gospođa Krišto može da ide dalje u formiranje Savjeta ministara i da se obrati Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, onako kako je to propisano“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu, prenosi Srna.

Cvijanovićeva je podsjetila da u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji jasno manifestovana parlamentarna većina i da dalje aktivnosti na formiranju Savjeta ministara ne bi trebalo da predstavljaju problem.

Prema njenim riječima, sve predradnje za formiranje Savjeta ministara su završene u skladu sa propisima.

„Dobili smo sve potrebne saglasnosti i Krišto je prošla sve potrebne provjere“, napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da su se stekli uslovi da Predsjedništvo danas imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara i da u tome vidi veliku šansu da se dođe do Savjeta ministara.

„Što se tiče programa rada, Krišto će o tome više govoriti, ali sigurno je da će biti zasnovan na onome što smo SNSD, HDZ i partije koje pripadaju `osmorci` potpisali kao orijentire u našem zajedničkom radu“, navela je Cvijanovićeva.

Navodeći da slijede praznici, predsjedavajuća Predsjedništva BiH izrazila je očekivanje da će u narednih nekoliko sedmica biti intenzivirane aktivnosti na uspostavljanju Savjeta ministara.

Kada je u pitanju današnja redovna sjednica Predsjedništva, Cvijanovićeva je rekla da su se bavili pitanjima kao što su redovne aktivnosti – tačkama koje su došle od predlagača, usvajanjem određenih informacija, nekim imenovanjima, odnosno produžavanjem mandata vojnim predstavnicima u stranim misijama.

Kao glavnu odluku Predsjedništva BiH danas, Cvijanovićeva je ocijenila imenovanje Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara, navodeći da se to desilo mnogo ranije nego uobičajeno, posebno u odnosu na prošli mandat, kada se čekalo više od godinu na novi Savjet ministara.

„Voljela bih da je odluka bila jednoglasna, ali zbog određenih političkih razloga i promišljanja imali smo glasanje dva naprema jedan“, zaključila je Cvijanovićeva.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.