U Sarajevu uskratili gostoprimstvo Djedu Mrazu jer nije dio islamske tradicije, ali su predložili zamjenu. Evo i koju…

Kad mislimo da nas ništa više ne može iznenaditi, stiže vijest o „protjerivanju Djeda Mraza“ iz Sarajeva. Tamošnji ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Federacije BiH Edin Ramić (SDA) zaustavio je sindikaliste u namjeri da u prostorijama njegova ministarstva uruče novogodišnje darove mališanima. Preciznije, ministar Ramić tražio je da se o tome izjasne svi zaposleni jer, kaže, „manifestacija takve vrste možda vrijeđa vjerska osjećanja nekoga od njih“.

Zato je naredio provođenje ankete o „dolasku Djeda Mraza u Sarajevo“ s obzirom da, citiramo, „najavljeni sadržaji mogu vrijeđati vjerska osjećanja nekih zaposlenih i/ili njihove djece“. Ako ne bude tako, ministar će simpatičnom starcu „podići rampu“, u protivnom, darove može podijeliti negdje drugdje.  

Mediji podsjećaju da ovo nije jedini slučaj da se sarajevskoj djeci uskraćuje susret s Djedom Mrazom jer on nije dio islamske tradicije. Svojedobno je direktorica Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ Arzija Mahmutović (SDA) zamjerila tadašnjem gradonačelniku Sarajeva iz SDP-a što je, unatoč njezinu protivljenju, u Sarajevu „primio“ Djeda Mraza i organizirao podjelu darova najmlađima.

Podsjeća se i na to da je Islamska zajednica u BiH uoči proslave Nove godine 2010. godine objavila fetvu prema kojoj Djed Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka i da se naročito bošnjačkoj djeci taj kršćanski simbol pokušava podmetnuti kao neutralan lik. Predlagalo se da ga zamijeni Djed Hidžar, koji stiže u kočiji, a ne na sanjkama, i koji bi dijelio darove samo malim Bošnjacima.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.