Aleksandar Vučić – Uputićemo zahtjev KFOR-u da se naše snage vrate na KiM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je vlada donijela odluku da se Kforu uputi zahtjev Beograda da se, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, za povratak srpske vojske i policije na KiM i to od nekoliko stotina do 1.000 pripadnika.

„Na sednici vlade doneta je odluka da večeras u elektronskoj formi, a sutra ujutru na adminsitrativnom prelazu komandantu Kfora, načelnik Generalštaba uruči naš zahtev, da se u skladu sa Rezolcijom 1244 određeni broj vojnog i policijskog osoblja u stotinama do hiljadu vrati na teritoriju KiM“, rekao je Vučić za RTS.

Kaže da je odluka donesena jednoglasno i da samo tražimo poštovanje međunarodnogjavnog prava i ništa više od toga.

„To bi u ovom trenutku bilo važno zbog zaštite srpskog stnaovništvo i zbog onog zbog čega je i predviđeno Rezolucijom, a to je kontrola adminsitrativnih prelaza, narocicto na Jarinju i Brnjaku, i to bi dramatično smanjilo tenzije. To bi bila dobra odluka. Gotovo smo sigurni da to neće biti prihvaćeno na osnovu svega što smo čuli“, rekao je Vučić.

Kazao je da je prvi put vlada Srbije na njegovu inicijativu usvojila ovakav zahtjev i istakao da nije 2003. za vrijeme vlade Zorana Đinđića to donijela, kao što neki pričaju. Tada je Đinđić uputio pismo SB UN, ali ne direktno i bez formalnog zahtjeva, dodao je Vučić i naglasio da je to bio važan potez.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.