Solidarnost i prijateljstvo na djelu – Udruženje profesionalnih vatrogasaca – spasilaca RS održalo u Trebinju Skupštinu u znak podrške obespravljenim kolegama!

Foto: Moja Hercegovina
Udruženje profesionalnih vatrogasaca – spasilaca Republike Srpske osnovano je prije godinu dana, a prvu Skupštinu odlučili su održati u Trebinju, u znak podrške obespravljenim kolegama iz trebinjske Teritorijalne vatrogasne jedinice. Trebinjski vatrogasci traže ono što im zakonom pripada, a nailaze na prijetnje i mobing lokalne uprave, prvenstveno gradonačelnika Mirka Ćurića. Ovo udruženje se prije nekoliko dana već oglasilo i pružilo podršku kolegama, a dolaskom u Trebinje i održavanjem Skupštine dali su primjer solidarnosti i prijateljstva. Oni poručuju da će dati sve od sebe kako se ovakve protivzakonite stvari ne bi dešavale nikome u Republici Srpskoj i da će u borbi za ostvarivanje prava ići do kraja, bez odustajanja.

U Trebinju je juče održana prva Skupština Udruženja profesionalnih vatrogasaca – spasilaca Republike Srpske, u znak podrške trebinjskim vatrogascima koji se bore za svoja prava koja su im zakonom zagarantovana, a koja im je uskratila Gradska uprava. Ovim gestom rukovodstvo i članovi ovog udruženja poslali su snažnu podršku svojim kolegama i pokazali izuzetnu solidarnost i prijateljstvo.

Prije početka Skupštine novinarima se obratio Savo Bubić, predsjednik Skupštine Udruženja profesionalnih vatrogasaca – spasilaca RS koji je pružio podršku obespravljenim kolegama i ukazao na problematičan odnos prema vatrogascima koji lako padnu u zaborav nakon požarnih sezona i ostalih rizičnih poslova.

”Problem vatrogasaca je taj što nas se sjete samo kad im zatrebamo, a brzo  padnemo u zaborav i mi i naši problemi. Skupština je danas u Trebinju kako bi Udruženje dalo podršku našim kolegama koji imaju probleme u ostvarivanju svojih prava.” – rekao je Savo Bubić, predsjednik Skupštine Udruženja profesionalnih vatrogasaca – spasilaca Republike Srpske.

Mile Vukman, predsjednik Upravnog odbora Udruženja profesionalnih vatrogasaca – spasilaca Republike Srpske pozvao je lokalne uprave u Republici Srpskoj da poštuju zakone.

”Tražimo od lokalnih uprava da se ispoštuju svi zakoni, pogotovo onaj o Posebnim kolektivnim ugovorima. Svaka lokalna uprava mora da izradi akt o procjeni rizika. Vatrogasci – spasioci rade na poslovima sa uvećanim rizikom, te im slijedi 15 posto. Mi vidimo da pojedine opštine to imaju, ali problema ima u nekim gradovima. Mi želimo da ukažemo na to i pokušamo to da riješimo.” – rekao je novinarima Mile Vukman, predsjednik Upravnog odbora Udruženja.

Jedan od vatrogasaca koji je došao u Trebinje da pruži podršku kolegama je Dragan Vučinić iz Bileće, član Upravnog odbora udruženja i jedan od inicijatora osnivanja Udruženja profesionalnih vatrogasaca – spasilaca Republike Srpske. On je za internet magazin ”Moja Hercegovina” poručio u svoje, ali i u ime cijelog Udruženja da će preduzeti sve zakonom propisane mjere kako bi problem trebinjskih kolega bio riješen, a pozvao je i ostale vatrogasce – spasioce koji nisu članovi udruženja da im se pridruže u cilju zajedničke borbe za ostvarivanje zakonom propisanih prava.

”Udruženje profesionalnih vatrogasaca-spasilaca RS održalo je juče u Trebinju godišnju skupštinu kojoj su prisustvovala 72 člana iz 22 opštine Republike Srpske. Udruženje je pružilo podršku i svaku vrstu pomoći kolegama u Trebinju koji već duže vrijeme pokušavaju da riješe probleme koje imaju sa  lokalnom upravom.Vatrogascima – spasiocima u Trebinju plata se ne obračunava u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom. Naime, nemaju urađen akt o procjeni rizika na poslu i njihova plata je manja za 15 % od zakonom propisane. Pojedini radnici su pokrenuli tužbu protiv poslodavca da bi ostvarili svoja zakonom zagarantovana prava. Pored toga, vatrogasci su izloženi raznim vrstama pritisaka, promjeni radnih mjesta i tako dalje. Naše udruženje će narednih dana uputiti dopis nadležnim u gradskoj upravi Trebinje u cilju otklanjanja nepravilnosti. Ukoliko se u najkraćem vremenskom roku ovaj problem ne riješi bićemo prinuđeni da preduzmemo sve zakonom propisane mjere kako bi problem naših kolega u Trebinju bio riješen. Pozivamo kolege vatrogasce – spasioce koji nisu članovi udruženja da nam se pridruže radi zajedničke borbe za  poboljšanje našeg položaja u društvu (poboljšanje tehničke opremljenosti, obučenosti, poštovanja naših prava iz Zakona o protivpožarnoj zaštiti, Zakona o radu i Posebnom kolektivnom ugovoru).” – rekao je Vučinić za naš magazin.

Leutar.net Solidarnost i prijateljstvo na djelu - Udruženje profesionalnih vatrogasaca – spasilaca RS održalo u Trebinju Skupštinu u znak podrške obespravljenim kolegama!

Dragan Vučinić – Gula

Dodao je da su isti problemi postojali i u Teritorijalnoj vatrogasno – spasilačkoj jedinici Bileća, ali da su ih uspjeli riješiti, međutim, kao i ostalim korisnicima budžeta Opštine Bileća, uslijed blokade računa i ostalih problema, kasne im posljednje četiri plate.

”Mi smo u Bileći riješili probleme sa potpisivanjem Posebnog kolektivnog ugovora ali nam kasne 4 plate kao i ostalim korisnicima budžeta opštine.” – kaže Vučinić.

Iz Udruženja profesionalnih vatrogasaca – spasilaca najavili su Saopštenje kojim će još jednom ukazati na problem sa kojim se susreću pripadnici TVJ Trebinje, kao i slanje dopisa Mirku Ćuriću, gradonačelniku Trebinja, a o cijeloj stvari odlučivaće nadležni sud budući da je Pravobranilaštvo Republike Srpske odlučilo da se ide u sudski proces, a ovom odlukom ogorčeni su trebinjski vatrogasci smatrajući da se odugovlačenjem cijelog slučaja samo produžava agonija, a sudski epilog se zna dok će sudski troškovi nakon što Gradska uprava Trebinje izgubi spor biti isplaćeni novcem poreskih obveznika.

Igor Svrdlin / MOJA HERCEGOVINA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.