Od 2023. skuplja registracija vozila

Vozači će od naredne godine za registraciju vozila morati da izdvoje više novca, javlja RTRS.

Razlog za ovo poskupljenje su sve veće cijene od rezervnih dijelova, do usluga majstora, ali i malje dobit društava za osiguranje.

U Republici Srpskoj u prvom polugodištu 2022. godine dobit je pala za 23,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Glavni razlog zbog čega su pojedine osiguravajuće kuće poslovale u minusu je rast šteta koje su u ovoj godini povećane za 30 odsto.

Od sljedeće godine, vozači bi za osam do deset odsto više mogli plaćati polisu osiguranja od autoodgovornosti. S obzirom na to, da polisa za ovaj vid osiguranja čini pola troškova za registraciju vozila i ona će poskupjeti. Iz osiguravajućih kuća kao razlog za poskupljenje navode i veće cijena rezervnih dijelova.

Bojan Popović, predsjednik Udruženja društva osiguravajućih kuća Republike Srpske, rekao je da novac koji njihovi osiguranici plate neće biti dovoljan kroz godinu dana kada stižu štete od autoodgovornosti, te bi se rastom cijena pokrile sve štete nastale u ovom periodu.

Koliko bi iznosilo u novcu, zavisi od polise, jer na nju utiču faktori poput starosti i snage vozila. Vozačima su i sadašnje cijene prilično visoke, pa kažu da je došlo vrijeme da će mnogi prestati da voze.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.