Kristijan Šmit: Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je danas održao još jedan sastanak s predstavnicima civilnog društva.

Kako je saopšteno iz OHR-a, sastanak je održan kako bi razmijenio mišljenja i ideje u vezi s prioritetnim reformama potrebnim za ukidanje diskriminacije, promovisanje potpuno inkluzivnog demokratskog sistema u Bosni i Hercegovini i rješavanje drugih ključnih izazova s ​​kojima se BiH suočava.

Iz OHR-a je saopšteno da će ovakvi razgovori biti nastavljeni u budućnosti sa širokom lepezom učesnika, predstavnika građanskog društva i akademskih krugova.

Visoki predstavnik je svojim sagovornicima zahvalio na vrlo informativnom i produktivnom dijalogu kojim je obuhvaćen široki spektar tema, uključujući i izmjene zakona kojima bi se smanjile blokade, ukinula diskriminacija i zemlja pokrenula.

“Sudionici su se saglasili da proces formiranja vlasti mora biti što prije završen, a da novoizabrane vlasti moraju u što kraćem roku postići napredak u provođenju odluka u grupi predmeta Sejdić-Finci.” – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je visoki predstavnik pozvao na sveobuhvatnije sudjelovanje predstavnika svih segmenata društva u razmatranju budućih reformi. Institucije moraju djelovati kako bi se razvili institucionalni mehanizmi koji će osigurati da organizacije civilnog društva i šira javnost imaju bolji pristup procesu donošenja odluka.

“Želim da civilno društvo, posebno mladi ljudi, budu uključeni u ove aktivnosti. Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke ili individualne diskriminacije i umjesto blokada otvoriti mogućnosti. U najboljem smislu onoga o čemu je govorio nekadašnji njemački kancelar, pokojni Vili Brandt, trebali bismo imati više demokratije i učešća svakog građanina.” – rekao je Šmit.

Izvor: Klix

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.