Bojan Milićević: Dragi narode iz autobusa

Dragi narode iz autobusa,

Pošto ste već pozvani da se postrojite pred herojima naše istorije, evo nekoliko smjernica za uspješno postrojavanje u utorak na osnovu onog spota.

Stani pred Miloša i Lazara i objasni im zašto tvoj šef uzvikuje „Merhaba askeri“. Siguran sam da će biti oduševljeni.

Stani pred Karađorđa i objasni mu zašto si i danas rob kad te je on oslobodio petvjekovnog ropstva.

Stani pred Mišića i objasni tom velikom vojskovođi kako to misliš da opstanak srpstva danas zavisi od jednog dezertera.

Stani pred Principa i objasni mu kako je to on sa 20 godina mogao srušiti jedno carstvo zarad oslobođenja naroda, a ti sa 30 moraš da sjedneš u autobus i ideš na miting da bi imao pravo na normalan život. Objasni mu i zašto većina Srba uči njemački.

Stani pred Tepića i objasni mu gdje je jasenovačka građa i kako to braniš čovjeka koji sa Milanovićem proslavlja hrvatske zločine.

Vidim da vas gazde pozivaju i riječima: „Stani uz narod“. Bojim se da je narod na odlaznim peronima i ispred slovenačke i njemačke ambasade, pa ako vam je to daleko, možete i do javne kuhinje na Obilićevu, tamo isto možete stati uz narod.

Jedina ispravna rečenica u spotu je: „Dokaži svijetu i sebi da nema jačeg od naroda“. To biste zaista mogli, ako jednom shvatite da imate dostojanstvo i pravo da taj utorak provedete gdje hoćete i kako hoćete. U suprotnom, imajte na umu da u utorak nećete stati ni pred Lazara, ni pred Miloša, ni pred Tepića. Staćete, po ko zna koji put, pred ljude koji su vas zarobili i koji vas kao ovce prevoze sa jednog mjesta na drugo.

A kad jednom sve ovo prođe, staćete pred Onoga pred kojeg svi stajemo. O tome sudu ne znam ništa, ali čisto sumnjam da su „moram, neće me zaposliti“ i „moram, ostaću bez posla“ dovoljni razlozi što ste zatvarali oči pred sirotinjom, iseljavanjem, nepravdom i pljačkom.

U zdravlju se vozali!

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.