CIK: Nisu utvrđeni rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednika Srpske

SARAJEVO – Centralna izborna komisija BiH nije večeras utvrdila preliminarne rezultate izbora za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske i to će učiniti kada se steknu uslovi za to, rekao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Arnautović je rekao da je Glavni centar za brojanje nije okončao kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednika Srpska.

„Od 2.239 biračkih mjesta u izbornoj jedinici Republika Srpska, prema naredbi CIK-a za kontrolno ponovno brojanje, obrađeno je 1.070 biračkih mjesta iz 13 opština, odnosno gradova“, rekao je Arnautović.

Kako je rečeno na večerašnjoj hitnoj sjednici CIK-a, rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske biće utvrđeni dopunskom odlukom nakon što se steknu uslovi za to.

Ova odluka je usvojena jednoglasno na večerašnjoj hitnoj sjednici CIK-a BiH.

CIK BiH je utvrdio i objavio preliminarne rezultate izbora za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ i skupštine kantona.

Od objavljivanja ove odluke teče rok za prigovore, koji traje do 25. oktobra do ponoći.

CIK BiH danas trebalo da utvrdi i objavi rezultate opštih izbora, što je rok propisan Pravilnikom o provođenju izbora.

Pravilnikom je predviđeno da „CIK utvrđuje i objavljuje izborne rezultate nakon objedinjavanja rezultata glasanja sa redovnih biračkih mjesta i rezultata dobijenih prebrojavanjem glasova u Glavnom centru za brojanje najkasnije 20 dana nakon održavanja izbora“.

Predsjednik SNSD-a i kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će protiv svih članova CIK-a BiH biti podnesene krivične prijave ukoliko danas ne budu objavljeni preliminarni rezultati izbora za predsjednika Srpske.

CIK je 10. oktobra po službenoj dužnosti naredio otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića na svim redovnim biračkim mjestima u Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Protiv ove naredbe glasao je član CIK-a Vlado Rogić, uz obrazloženje da naredba nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH i da je preuranjena, jer još nisu utvrđeni rezultati izbora.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.