Vulin: Nije nam mjesto u EU, tjeraju nas da ukinemo Republiku Srpsku

Ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, izjavio je da se ne postavlja pitanje da li Srbija želi u EU, već da li EU želi Srbiju i da odnos prema Uniji nije stvar emocija, već racionalnih odluka.

„Sudeći po sumanutim ucjenama kojima nas izlažu da priznamo Kosovo, ukinemo Republiku Srpsku i uvedemo sankcije Rusiji, oni nas ne žele. Što pre prihvatimo da nas ne žele i da nam tu nije ni mjesto, biće nam bolje“, rekao je Vulin u intervjuu za Večernje novosti na pitanje da li je nakon otvorenog isporučivanja zahtjeva iz Brisela da Srbija uvede sankcije Rusiji i prizna Kosovo, došlo vrijeme da se odustane od eurointegracija, kako je svojevremeno predlagao.

Vulin je kazao da gubitkom političke samostalnosti članice EU počinju da gube i ekonomsku snagu, koja je bila glavni razlog privlačnosti EU.

„Izlaskom Velike Britanije iz saveza, EU je postala klub zemalja koje su imale bar po jednu diviziju pod Staljingradom, i takvu politiku sada vode“, izričit je Vulin.

Na pitanje kako gleda na stav predsjednika Srbije Aleksandara Vučića koji ne isključuje mogućnost da se pitanje sankcija Moskvi razmotri, ako „šteta ovakve politike bude veća od koristi“, Vulin je rekao da je Vučić državnik koji iznad svega vodi računa o interesima Srbije.

„Ne treba on da se ispovijeda medijima i političarima šta će da uradi, već da vodi računa o Srbiji i Srbima gde god da žive. Vjerujem u njegove odluke i znam da nikada nije izgubio obraz, baš kao što nije donio ni jednu odluku koja je naškodila Srbiji. U njega mogu da vjerujem“, zaključio je Vulin.

On smatra da je prijateljstvo Srbije sa Rusijom od najveće važnosti za tu zemlju i da bez njega rizikuju fizički nestanak Srbije.

„A kako bi na sve to gledala Rusija ili sve one zemlje koje su nam prijatelji, one koje nisu priznale Kosovo i Metohiju ili su povukle priznavanje KiM? Koliko bi nas poštovali prijatelji kada bi vidjeli da svoje interese zanemarujemo pred silom neprijatelja? Ko bi se borio za nas ako bismo mi izabrali da se ne borimo za sebe?“, upitao je Vulin.

On je istakao da je svaka generacija srpskih političara dočekala da Rusiji kaže NE, ali i da opstanak Srbije zavisi od ruskog DA.

„Kada za stolom nema Rusije, nema ni Srbije. Ekmečić nas je naučio da je svaka „srbofobija samo rukavac rusofobije“. Niko ko je volio Rusiju nije mrzio Srbiju, ali zato svako ko je mrzio Rusiju mrzio je i Srbiju. Veze sa Rusijom, Kinom i drugim slobodnim zemljama koje nas prihvataju bez ucjena i uslova su budućnost Srbije. Zašto moramo da budemo geografski dio bilo kog saveza. Dovoljno je da dijelimo uvjerenja, ekonomiju, bezbjednost, a ne nužno i granice“, nagalasio je ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.