“Imamo najveći broj zaposlenih, niko ne radi ispod 750 KM, a najniža plata nam je duplo veća nego u Federaciji”

Budžet Republike Srpske se u protekle četiri godine odrekao preko milijardu maraka u korist poslovne zajednice, izjavio je danas u pauzi poslovne konferencije “Izazovi i budućnost poslovanja” koju je organizovala Unije poslodavaca Republike Srpske, premijer RS Radovan Višković navodeći I podatak da je preko 450 miliona maraka otišlo na povećanja plata u realnom sektoru!

Naglasio je i da ćemo i svake sljedeće godine imati između 330 I 350 miliona maraka koja ostaju poslovnoj zajednici.

A naveo je i da su sve mjere koje su se odnosile na oporavak privrede 100 posto izvršene. Mjere iz finansijskog dijela, dodao je, isto tako, što je dalo rezultate koje se vide danas. „Imamo najveći broj zaposlenih ljudi, imamo prosječnu platu od 1.160 KM koja je već dvije godine veća nego u drugom entitetu, da ste prije tri godine samo pomenuli tu mjeru, ja mislim da bi bili predmet podsmijavanja, ali evo došli smo u poziciju da imamo i rekordni koeficijent raspodjele PDV-a u korist RS, sve su to stvari koje su nas dovele u poziciju da imamo i ova davanja koja imamo prema našim građanima od boraca, penzionera, mladih, djece poginulih, porodilja itd”.

Naveo je da će samo u protekla dva mjeseca za jednokratne pomoći biti izdvojeno 110 miliona maraka.

Višković se pohvalio i da je najniža plata u susjednoj Srbiji biti 630 KM od januara, a u RS 650 KM: “I nije 650 KM, tu se pravi greška. U javnom sektoru povećanje koje je bilo prvog augusta, onih 100 KM koji je preračunat na koeficijente, nema niko u javnom sektoru ispod 750 KM. U realnom sektoru na tu najnižu platu od 650 KM, uključen je minuli rad i topli obrok. Skoro da nemate nikoga u realnom sektoru ko prima platu ispod 800 KM”, naveo je Višković ističući da najniža plata u Republici Srpskoj duplo veća nego u Federaciji Bosne i Hercegovine, što ne odgovara činjeničnom stanju, jer je najniža plata u Federaciji BiH prošlog mjeseca iznosila 543 KM, što je 100 KM manje u odnosu na RS.

Takođe podaci Poreske uprave Republike Srpske pokazuju da je najveći broj zaposlenih u realnom sektoru ipak ne zarađuje minimalno 800 KM. Naime, najviše radnika prijavljeno je na platu koja je nešto veća od zakonom definisane minimalne plate od 650 KM. Tako je 51.216 zaposlenih prijavljeno na platu u rasponu od 650 do 700 konvertibilnih maraka i uglavnom je riječ o zaposlenima u realnom sektoru.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.