Osmaci uče biologiju iz udžbenika za 9. razred: Nikad kraja APSURDIMA u obrazovnom sistemu Srpske

U zemlji podobnih i nestručnih, u kojoj za kardinalne greške nema odgovornosti, bilo je pitanje trenutka kada će na red doći i obrazovanje.

Leutar.net Osmaci uče biologiju iz udžbenika za 9. razred: Nikad kraja APSURDIMA u obrazovnom sistemu Srpske

Dok zemlje u Evropi i regionu svakodnevno ulažu ogromne napore u unapređenje procesa obrazovanja, osnovne škole u Republici Srpskoj potresa nezapamćeni skandal, jer udžbenici nisu u skladu sa posljednjim izmjenama Nastavnog plana i programa.

Pod lupom su udžbenici biologije za osme razrede u kojima nema lekcija koje đaci moraju učiti!

Riječima nastavnika i đaka, u udžbenicima za osme razrede nema lekcija koje su planirane u ovoj školskoj godini, već se one nalaze u udžbenicima za deveti razred!?

Izbjegavanje odgovornosti

Institucije koje debelo plaćamo za nerad skidaju odgovornost sa sebe i navode da problema nema, pa ujedno savjetuju nastavnike, i to preko medija, da i ne moraju slijepo raditi po udžbenicima, dok je u realnosti ipak priča potpuno drugačija.

Nastavnici su učenicima već prenijeli da sporni udžbenici nisu u skladu s planom i programom za ovu školsku godinu, jer u njima nema lekcija koje trebaju obrađivati, te da se moraju nabaviti i udžbenici biologije za devete razrede?!

– Moje dijete pohađa osmi razred i reklo mi je da je nastavnica Biologije na času saopštila kako u udžbeniku nema lekcija koje trebaju učiti, te da se one nalaze u udžbeniku za deveti razred. U početku sam mislila da je do mog djeteta, da nešto nije dobro shvatilo, pa sam se obratila razrednici i tek je onda uslijedio šok – priča Banjalučanka Sanja B.

Dodaje kako i dalje ne vjeruje u ono što je čula kako od djeteta, tako i od razrednice, jer to nema veze s razumom, ali njenu priču potvrdilo je više roditelja čiji učenici pohađaju osme razrede.

O kakvoj zavrzlami se radi govori i informacija da su neke škole odlučile da ostave sporne udžbenike, a druge od učenika traže da nabave i biologiju za deveti razred.

– Kada pomislite da vas više ništa ne može iznenaditi, jer ste bili svjedok svim mogućim apsurdima, onda se pojavi novi, koji vas iznova šokira, jer normalan čovjek više ne može vjerovati šta je ovaj sistem u stanju napraviti – priča Petar S. iz Banjaluke.

 – Jedva smo se navikli da se svake godine mijenjaju udžbenici poput matematike, srpskog jezika i drugih koji bi trebali biti standardni, jer ne znam stvarno šta se u matematici više može mijenjati, ali hajde. Sada nam poručuju da i ono što piše u udžbenicima ne vrijedi, jer blage veze nema sa onim što se predaje. Pa, vjerujte da je ovo sve teško svariti a da ne poludite – zaključio je ogorčeni otac.

Nastavnicima najgore

Tragom priča ogorčenih roditelja, informacije smo provjerili u više osnovnih škola. Nastavnici su potvrdili identičnu priču.

– I mi smo u šoku, jer se ovakve stvari nisu dešavale do sada, barem ne na ovakav način. Najgore u svemu je što smo mi ti koji zbog tuđih propusta moraju obavještavati djecu i roditelje o novonastalim izmjenama – ispričao je nastavnik čiji je identitet poznat portalu Srpskainfo.

U Javnoj ustanovi „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ Republike Srpske naveli su da nema nikakve greške, jer je sve u skladu sa zakonom, odnosno udžbenici biologije za osme razrede su u skladu s plakatom udžbenika za ovu školsku godinu.

– Udžbenik biologije za osmi razred je za osmi razred, a udžbenik za deveti razred je za deveti razred i tu nema nikakve greške, niti se udžbenici mogu mijenjati – izjavila je za Srpskainfo Vesna Subotić, izvršni direktor Sektora za izdavačku djelatnost Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS.

Ujedno nas je uputila na Republički pedagoški zavod, kao što je to učinilo i Ministarstvo prosvjete Republike Srpske.

“Ne pridržavajte se samo udžbenika”

U RPZ-u svjedočimo nevjerovatnom preokretu. Ne samo da je sve u redu, već savjetuju nastavnike da se malo odmaknu od udžbenika?!

Predrag Damjanović, direktor RPZ, kaže da se radi o normalnoj proceduri, koja traje, te da nastavnici ne bi trebali u potpunosti biti oslonjeni na udžbenike!

– Neka nastavnici nađu načina da predaju lekcije mimo udžbenika. Ovdje se radi o par lekcija koje su zamijenjene i ne vidim nikakav problem, niti grešku. Možda su nastavnici Biologije malo zatečeni, ali toga je bilo i do sada i ne vidim nikakvu grešku, niti problem – istakao je Damjanović.

– Nastavnici misle da se isključivo trebaju pridržavati udžbenika. Neka nađu i druge načine, ne moraju to biti samo udžbenici – zaključio je direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Nadležan je Republički pedagoški zavod

S obzirom na proceduru donošenja nastavnih planova i programa za osnovno i srednje obrazovanje i to da prijedloge utvrđuje Republički pedagoški zavod, odgovor će dati u ovoj ustanovi, naveli su iz Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.