Đorđe Vučinić: Građani u kreditima zbog drva, a Vlada RS zbog novih limuzina

U posljednjih nekoliko sedmica Republika Srpska se zadužila za dodatnih 110 miliona KM, a to je samo „kap u moru“ pored dosadašnjeg duga Republike Srpske.

Nije problem zadužiti se ukoliko će novac otići u neku kapitalnu investiciju koja će biti u funkciji razvoja, te će se novac vratiti nazad. Znajući gdje je do sada završavao novac od kredita, a imajući u vidu dosadašnje iskustvo i prioritete Vlade RS, a najbolji i najnoviji primjer su dva vozila od 350.000KM za Republički protokol, neka nam je Bog na pomoći.

S druge strane prema podacima Centralne banke BiH imamo nikada veće zaduživanje građana, mahom u mikrokreditnim organizacijama gdje su uslovi dosta fleksibilniji od onih u bankama za dizanje kredita. Podaci sa kraja 2021. godine govore da su se građani zadužili za više od 85 miliona više nego u 2020. godini.

U vrijeme kada mnogi roditelji jedva da mogu priuštiti knjige, školski pribor, obuću i odjeću svojoj djeci, a nakon toga stiže i zima koja će biti jedna od težih s obzirom da su cijene ogrijeva znatno porasle, statistika će vjerovatno pokazati još više zaduživanja koje će otići na to da bi pokrpilo rupe kućnog budžeta.

I umjesto da se ukine PDV na osnovne životne namirnice, makar i simbolično, mjesec dana pred izbore i ukinu akcize na gorivo, država višak (u FBiH je to cifra od gotovo milijarde KM) u budžetu koji ima po osnovu poreza ne da ne troši na gluposti, već se i dodatno zadužuje!?

Za mnoge građane ovo će biti hladna zima, ali svjesni su to u vladajućoj koaliciji.

Znaju oni da većina građana nema pojma ni šta predstavlja pojam „budžet“ ili još komplikovaniji – „akciza“, ali da će znati cijeniti Marka Markovića, inače kandidata Partije na predstojećim izborima, koji ih je spasio sa par metara drva ili ih darivao u vrijeme krize papirnim novčanicama.

Na vama je, dragi građani, hoćete li ih prepoznati kao uzroke problema ili kao „dobrotvore“ koji će vas ionako potpuno zaboraviti i ignorisati i prije nego što padne prvi snijeg.

A uvjerili ste se u to nakon svakih izbora, dok za njih nikad nije bilo zime, ali je bilo i zimovanja i ljetovanja po svjetskim destinacijama, upravo zato što nemate ni puta, ni fabrike, a, mučno je to i napisati a ne proživljavati – ni večere.

Đorđe Vučinić

Leutar.net Đorđe Vučinić: Građani u kreditima zbog drva, a Vlada RS zbog novih limuzina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.