SVI NAŠI IZBORI Šta nam je sve obećavano od prvih višestranačkih izbora 1990. do danas

Prošla su tek tri dana od početka izborne kampanje, a predizborni “marketing” je na svakom koraku – na ulicama, medijima, internetu, čak i na koncertima organizovanim za djecu.

Sa bilborda nasmijana i retuširana lica, a kraj njih slogani i poruke za koje je teško reći imaju li smisla ili ne, ili koliko su ostvarivi. I na predizbornim sve već viđeno – retorika podjela, priče o pobjedi, jedinstvu, prosperitetu, svijetloj sutrašnjici…

Izostaje priča o stvarnim problemima – zapošljavanju, kriminalu, korupciji, zdravstvenom sektoru, masovnom odlasku s ovih prostora ili putu BiH ka EU na kom smo ozbiljno usporili….Oni se tek usput spomenu, ali niko ne govori šta tim povodom planira učiniti i na koji način.

Ovaj vremeplov će vam pokazati koliko se, nažalost, malo toga promijenilo i da nam se uglavnom smješkaju sa izbornih plakata već dvadeset debelih godina.

Svega smo se u tom periodu nagledali i naslušali.

U svakom slučaju prosudite sami.

Leutar.net SVI NAŠI IZBORI Šta nam je sve obećavano od prvih višestranačkih izbora 1990. do danas
Leutar.net SVI NAŠI IZBORI Šta nam je sve obećavano od prvih višestranačkih izbora 1990. do danas
Leutar.net SVI NAŠI IZBORI Šta nam je sve obećavano od prvih višestranačkih izbora 1990. do danas

Izbori 1990. godine

Na prvim višestranačkim izborima SR BiH održanim 18. novembra 1990. godine,  pobjedu su odnijele nacionalne stranke – Stranka demokratske akcije, Srpska demokratska stranka i Hrvatska demokratska zajednica. Predsjednik Predsjedništva SR BiH postaje Alija Izetbegović (SDA), Predsjednik Skupštine postaje Momčilo Krajišnik (SDS), dok na čelo Vlade dolazi Jure Pelivan iz HDZ-a.

Ovo su neki od izbornih slogana i plakata iz predizborne utrke 1990. godine a koje je zabilježio čuveni bh. fotograf Milomir Kovačević i prezentovao javnosti putem izložbe „Strašni izbori 1990.“ prije punih osam godina.

Izbori 1996. godine

Prvi izbori nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma održani su 14. septembra 1996. godine. I na ovim izborima pobjedu odnose tri nacionalne stranke, iste one koje su pobijedile i 1990. godine, Srpska demokratska stranka, Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica BiH- Alija Izetbegović, Momčilo Krajišnik i Krešimir Zubak.

Izbori 1998. godine

Drugi izbori u Bosni i Hercegovini nakon završetka rata naznačili su jednim dijelom promjene, prvenstveno se to ogleda u Republici Srpskoj gdje je Srpska demokratska stranka postala opoziciona stranka. Vlast je pripala Koaliciji „Sloga“ koju su činili Srpski narodni savez, Socijalistička partija i Stranka nezavisnih socijaldemokrata. Ovdje je važno napomenuti da je 18. januara 1998. godine Milorad Dodik sastavio svoju prvu Vladu.

U Predjedništvo BiH te su godine ušli Alija Izetbegović, Ante Jelavić, a iz koalicije Sloga Živko Radišić.

Izbori 2002. godine

Četvrti višestranački izbori u BiH u Predsjedništvo BiH su doveli Mirka Šarovića, Dragana Čovića i Sulejmana Tihića. Tri godine kasnije, 2005., zbog optužbi vezanih za korupciju Visoki predstavnik za BiH smjenio je Čovića sa mjesta hrvatskog člana Predsjedništva BiH i nanjegovo mjesto je došao Ivo Miro-Jović. Nakon ovoga HDZ BiH se dijeli se na HDZ BiH i HDZ 1990. Poboljšanje života običnih Bosanaca i Hercegovaca, privredni razvoj i kandidatura za članstvo u Evopskoj Uniji, predizborna su obećanja koje će dominirala na izbornim plakatima jeseni 2002. godine. Političari su i tada u javnim nastupima svoju kampanju bazirali na nacionalnoj retorici.

Izbori 2006. godine

Peti Opšti izbori u BiH održali su se 1. oktobra. Na ovim je izborima po prvi put u Predsjedništvu BiH svoje mjesto izgubila SDA, te ja na mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izabran Haris Silajdžić. Takođe po prvi put svoje mjesto u Predsjedništvu BiH gubi i HDZ, za hrvatskog člana izabran Željko Komšić ispred SDP-a, dok SNSD po prvi put osvaja samostalno mjesto za sprskog člana Predsjedništva BiH. Mandat je osvojio Nebojša Radamnović.

Dodik je tada u svojim istupima za javnost tvrdio da njegov cilj nije jaka BiH nego dejtonska BiH, te da je Republika Srpska primarni cilj a BiH tek izvedeni. Jedan od predizbornih slogana ove partije tada bio slogan „Srpska zauvijek”.

Ni SDP-u obećanja nije manjkalo. Komšićev stranački šef Zlatko Lagumdžija obećavao je ukidanje PDV-a za osnovne namirnice i lijekove, te bolju socijalnu politiku kad su u pitanju najugroženije kategorije.

Mladen Ivanić je tada govori o pet ključnih politika PDP-a: reforma penzionog i zdravstvenog sistema, unapređenje poljoprivrede kroz veća izdvajanja, bolji uslovi za privredu i više posla, očuvanje RS i ulazak BiH u EU.

“HDZ BiH želi dobiti ove izbore, ali ne da kraljuje nego da služi. Želimo služiti svom narodu. Glas naroda je glas Božji”, izjavio je u predizbornoj utrci u Čitluku Ivo Miro Jović.

Izbori 2010. godine

Na ovim Opštim izborima dva od tri ranija člana su zadržali pozicije- Nebojša Radmanović i Željko Komšić dok SzBiH gubi člana Predsjedništva BiH, a Bošnjaci biraju Bakira Izetbegovića. Tokom predizborne kampanje političke stranke su najavljivale nepokolebljivu borbu protiv tzv. “raka bh. društva” – korupcije.

Posebno su u tome prednjačili lideri SDP-a koji su u svom ekonomskom programu obećavali unaprijediti “sistem javnih nabavki u smislu eliminiranja mogućnosti korupcije”, te suzbiti neformalni sektor ekonomije, izbjegavanja i utaje poreza i doprinosa i privrednog kriminala i korupcije”.

U svom predizbronom programu SDA je obećala rast BDP-a od 4,5 posto, a koliko je ova procjena zapravo bila preambiciozna dovoljno govori podatak da je tokom mandata 2012. godine stopa BDP-a iznosila i negativnih -1,2 posto.

Stranka demokratske akcije i Stranka za BiH svoje birače su pokušale privući porukama “Narod zna” i “Država prije svega”.

Izbori 2014. godine

Izbori su održani 12. oktobra 2014.godine. Pobjedu u Parlamentu BiH odnijela SDA sa 10 mandata, drugi je bio SNSD sa 6 mandata, dok su DF i SDS osvojili po 5 mandata.

U Predsjedništvo BiH su ušli Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Obećanja su  tada bila “Za promjene”, “ S narodom”, “Uz narod” i Dodik “Za Srpsku”. SNSD-ovi glavni rivali koristili su sljedeće slogane: PDP koriste slogan “Pridruži se promjenama”, a NDP “Pokret za preokret”, a SDS “Da živimo bolje”.

Izbori 2018. godine

2018. godina tu je bila Lista koja blista, Nesalomljivi, Ekonomija a ne dinastija, Sviće…

Malo toga je urađeno, podaci Istinomjera kažu da jsu partije koje su u proteklom mandatu bile u Vijeću ministara BiH (VMBiH) nisu prešle procenat od 3 posto u potpunosti ispunjenih obećanja, što je gotovo istovjetan rezultat kao i prije četiri godine.

Navedimo da nakon Općih izbora održanih 2018. godine nije došlo do formiranja Vlade Federacije BiH (FBiH), te je Vlada formirana još u martu 2015. godine nastavila raditi u tehničkom mandatu bez većinske podrške u entitetskom parlamentu.

BUKA / Tatjana čalić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.