„Nakon litvanskih došli su domaći banditi“ – novi protest danas u 15h ispred ALUMINE

Pokret “ Za pravdu i red“ Nebojše Vukanovića pozvao je sve političke subjekte, radnike, penzionere, prevoznike i sve slobodne gradjane regije Birač na proteste protiv odluke koju je donijela Vlada Republike Srpske o prodaji potrazivanja FG „BIRAČ.“

Protest će se prema najavi, održaće danas u 15 časova ispred kapije FG „Birač“.

Đorđe Vučinić, šef odborničkog kluba Liste za pravdu i red u Skupštini Grada Trebinja za Buku kaže da su na protest pozvani svi, te da će okupiti i radnici Alumine.

“Mi iz pokreta za Pravdu i red pozvali smo sve političare iz regije Birač, kako iz vlasti, tako i iz opozicije i sve narodne poslanike da se pridruže i da budu uz narod. Vidjećemo ko će se danas od 15 časova pojaviti. Napomenuo bih da je naš pokret uvijek bio uz narod i da smo iznikli iz tog naroda”, istakao je Vučinić.

Naglasio je takođe da mu je nejasno zašto se niko od predstavnika opozicije ili vlasti nije pojavio na prethodnim protestima koje su organizovali radnici. Sve se svelo, dodaje, na saopštenja, a to nije prava borba za radnička prava i strateška preduzeća Republike Srpske.

Na pitanje šta kažu radnici Alumine, i šta vide kao najspornije u cijelom slučaju  naš sagovornik kaže: “Tzv. litvanski banditi su iznijeli milijarde maraka iz Alumine, a očigledno je da su domaći banditi konačno shvatili koliko dobro posluje to preduzeće i koliko mogu da se ovajde, a sporno je što upravo radnici nisu imali priliku i nisu mogli da otkupe potraživanja Alumine zato što je Vlada RS zakulisanim radnjama sve to završila kako bi Aluminu predala Pavgordu i privatnom kapitalu. To je najveći problem”.

Podsjetimo da je firma „Pavgord“ iz Foče uplatila juče institucijama Republike Srpske 42,3 miliona KM za kupljena potraživanja od Fabrike glinice „Birač“, čime je stvoren uslov da ta fimra preuzme upravljanje „Aluminom“,

Vlada Republike Srpske krajem prošlog mjeseca donijela je odluku da za 42,3 miliona KM proda „Pavgordu“ potraživanja institucija Republike Srpske od FG “Birač” u stečaju, što je naišlo na veliko negodovanje radnika „Alumine“ koji su zbog toga i protestovali.

Ovaj posao je završen bez objašnjenja Vlade Republike Srpske, dok je opozicija osudila a radnici su negodovali.

BUKA / Elvir Padalović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.