Nevesinje – apsolutni rekorder po broju stranaka

Sa jednom političkom strankom na svakih 30.000 stanovnika Bosna i Hercegovina je u samom vrhu liste država sa najvećim brojem stranaka po broju stanovnika u Evropi.

Piše: Zagorka Grahovac

Leutar.net Nevesinje - apsolutni rekorder po broju stranaka

Kada je riječ o opštinama, Nevesinje je ove godine vjerovatno apsolutni rekorder, ne samo u Evropi nego i šire, sa jednim političkim subjektom na svakih 212 stanovnika!!! Prema posljednjem popisu iz 2013. godine Nevesinje broji 12.961 stanovnika, a oni koji su upisani u birački spisak moći će da biraju između 61 političkog subjekta, koliko ih se u ovoj opštini prijavilo za učešće na Opštim izborima 02. oktobra.

Ovakvu  prednost po broju političkih subjekata teško će dostići Kalesija, opština koja je prije nekoliko godina bila rekorder sa jednim kandidatom na 750 stanovnika.

Reklo bi se da u Nevesinju cvjetaju demokratija i politički pluralizam jer će na izborima Nevesinjci moći da glasaju za kandidate poput  Gazmenda Dačaja, Jelenka Bubića, Ćamila Durakovića… te za nove političke subjekte maštovitih naziva poput: Pokret država, Pokret za državu, Stranka život, Potkozarski narodni pokret, Ujedinjeni za slobodnu BiH i slične.

Nažalost, ne radi se o odrazu demokratije jer je upravo prekobrojnost malih stranaka odraz  niske političke kulture i demokratske svijesti, nego je riječ o političkom preduzetništvu, osnivanju fantomskih stranaka čiji su glavni motivi trgovina biračkim odborima i manipulacije u izbornom procesu. Dobro uigrana metoda krađe kroz biračke odbore  siguran je put do mandata onima koji ne žele da rizikuju i odluku o tome kome će mandat pripasti prepuste građanima.

Pitamo se zašto moraju krasti ako su sigurni da  imaju toliku podršku, da su  radili za dobrobit svih nas i da su građani sa njima zadovoljni? Zašto moraju krasti  ako nam sa njima nikad nije bilo bolje i ako smo u svemu prvi? Ili ipak znaju da nije tako pa se boje?

Za učešće na izborima svaka od ovih fantomskih stranaka morala je da plati 18.000 KM umjesto 14.000 KM koliko su plaćali 2018. godine a iz CIK-a su obrazložili da je taksa  povećana upravo zbog toga da bi se izborni proces uozbiljio i ovim spriječile manipulacije i zloupotrebe. Ne samo da ova mjera nije doprinijela smanjenju broja političkih subjekata nego se njihov broj drastično povećao u odnosu na 2018. godinu kada su na Opštim izborima u Nevesinju učestvovala 23 politička subjekta od kojih je čak njih 13 imalo između 0 i 6 glasova.

Da li mislite da neko plati iz svoga džepa 18.000 KM i na kraju ne glasa ni sam za sebe? I šta mislite da li im je bitno je li taksa 14.000 ili 18000 KM? Uopšte nije važno sve dok to plaćamo mi!!! Kada odete na glasanje sjetite se da je samo za registraciju 30 fantomskih stranaka, a sigurno ih je i na ovom spisku i više, potrošeno 540.000 KM naših para. I razmislite o tome šta smo sve mogli sa tim parama da uradimo…

Sjetite se da smo to platili mi sljedeći put kada vam dijete u marketu uzme kinder jaje i pogleda vas čekajući odobravanje a vi mu kažete: „Ostavi to, zar ne vidiš koliko košta?“

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.