Lažna garancija ‘Nove banke’! Višković nestao, Dodik i Cvijanović zanijemili, Vlada pred kolektivnom robijom!

Moj prijatelj Nebojša Vukanović objavio je  juče garanciju ‘Nove banke’ i pokazao da je riječ o fejk dokumentu, a ne o bezuslovnoj i naplativoj garanciji. Moglo bi se reći da je ovom garancijom Radovan Višković, dok je plivao i sunčao se, ostvario protivpravnu imovinsku korist za Vladu RS u iznosu od 42,3 miliona KM. Čestitam Vukanu, uradio je više u razotkrivanju pljačke nego sve institucije ove države, napisala je član Glavnog odbora SDS Aleksandra Pandurević na svom fb-profilu.

Krenimo redom. Garancija je upućena Vladi RS! Za šta? Vlada RS nije povjerilac FG ‘Birač’. To bi bilo isto kao da odlučite kupiti stan i prodavac ga uknjiži na vas jer ste mu  donijeli potvrdu iz banke da je vaš komšija kreditno sposoban.  Povjerioci su Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Fond PIO, FZO, Vode Srpske, Elektro Bijeljina. Svi ovi povjerioci su posebni entiteti u pravnom prometu. Npr, FZO je poseban organ definisan posebnim zakonom, Elektro Bijeljina je zavisno društvo zavisnog društva. Imaju li oni garanciju ‘Nove banke’? Nemaju!

Dalje, u garanciji piše da je ona bezuslovna a onda se navode tri ozbiljna uslova: traži se odluka Vlade RS o prodaji potraživanja, odluke svih povjerilaca i odgovor svakog povjerioca o prihvatanju ponude.

Vlada RS ne može prodati tuđa potraživanja. Kao što ne mogu prodati tuđi stan, tako ne mogu prodati ni potraživanja FZO, Voda Srpske, Elektro-Bijeljine itd… Zato je neophodno da Tužilaštvo BiH koje ima formiran predmet utvrdi da li je Vlada RS donijela ovakvu odluku i šta se desilo na onoj fantomskoj 180.sjednici Vlade. Ako je sve u skladu sa zakonom, Vlada RS nema razloga da se skriva, kao ni premijer, i treba da objave audio zapis te tačke dnevnog reda. Svako ignorisanje zahtjeva dokaz je da su mutili vodu.

Dakle, Vlada je ‘Pavgordu’, favorizujući ga na osnovu lažne garancije, nezakonito, prodala potraživanja u iznosu od 42,3 i omogućila mu da se dograbi ‘Alumine’ vrijedne više od 600 miliona. U pravnoj državi, dovoljno djela za decenijski kolektivni odmor Vlade RS iza rešetaka.

Za to vrijeme, premijera nema. Nestao je ima mjesec dana. Zato molim ministra Dragana Lukača, kada već ne juri kriminalce, da krene u potragu za premijerom. Čovjek je nestao, a štićena ličnost je! Možda su ga, ne daj Bože, oteli Bakirovi roboti.

Iskreno, brinem se i za srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika i predsjednicu Srpske Željku Cvijanović. Već dugo bježe od novinara kao đavo od krsta. Guknite, junaci! Isprsite se, kukavice. Ćutnja nije ništa drugo do znak saučesništva u ovoj pljački, ne možete pobjeći od odgovornosti, smatra Aleksandra Pandurević.

Leutar.net Lažna garancija ‘Nove banke’! Višković nestao, Dodik i Cvijanović zanijemili, Vlada pred kolektivnom robijom!
Leutar.net Lažna garancija ‘Nove banke’! Višković nestao, Dodik i Cvijanović zanijemili, Vlada pred kolektivnom robijom!

Istok

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.