Zašto nema bunta građana protiv loših politika?

Okupljanja građana često su instrument u rukama političara, koji masovne skupove koriste kako bi učvrstili svoj položaj ili skrenuli pažnju javnosti sa stvarnih na trivijalne teme. Nedostatak građanske svijesti, smatraju analitičari, glavni je razlog što građane na ulice češće izvedu političari, nego što se sami odluče na taj korak.  

Za razliku od zemalja Evropske unije, u kojima se građani žustro bore i reaguju na svaku naznaku pada životnog standarda izlaskom na ulice, u BiH su političari ti koji mobilišu narod. 

„Velika je nepoznanica zašto se građani BiH ponašaju na ovakav način. Da li to znači da su oni samo produžena ruka, da je dobar dio njih produžena ruka onih politika koje su na vlasti, jer ne postoji niti jedno logičko objašnjenje, zašto građani u BiH nisu izašli da protestuju kada su liječeni industrijskim, umjesto medicinskog kisika, kada su otkriveni i vode se određeni postupci za zloupotrebe i javne nabavke koje su se dešavale u vrijeme pandemije“, kaže politički analitičar Tanja Topić.

Razloga za proteste ima i suviše, od sumnjivog bogaćenja članova porodica najviših političkih funkcionera, preko ogromnog birokratskog aparata koji se koristi kao baza sigurnih glasova za vladajuće partije, do sve češćih afera otimačine javnog novca. 

„Za građanski neposluh je potrebno građansko društvo, a to u BiH nije prisutno. Uprkos silnim protestima, to su sve instruisani protesti od strane političkih elita, kada njima odgovara i za koje njihove interese. Najčešće su to partikularni interesi, da li oličeni kroz neke nacionalističke pobude, u suštini za očuvanje pozicija i privilegija. Javnost još uvijek nije svjesna toga, zato što društvo u BiH nije još uvijek ni politički, ni demokratski dovoljno zrelo, da bi moglo samo da percipira svoju potrebu da se izrazi na taj način“, tvrdi Mladen Bubonjić, politički analitičar.

Javnost je više puta mogla da svjedoči protestima koji su otvoreno bili u organizaciji vlasti ili su od iste dobili svesrdnu podršku.

Uz sve dostupne resurse, organizatori su uspjeli okupiti nevoljnu masu onih, koji su sudeći po ponašanju, iz njima dobro znanih razloga primorani da dođu.

„Kad su građani izašli na proteste? Kada su ih političke partije na vlasti izmanipulisale, u onom smislu etno-nacionalnog zbijanja redova, odnosno podizanja i bildanja patriotskih mišića i ta logika je potpuno izokrenuta u glavama građana BiH. On umjesto da protestuje protiv tih političara, koji su nas doveli u ovakvo stanje, decenijskim vladanjem, neradom, nečinjenjem, blokiranjem rada institucija, oni izlaze da protestuju, da podrže te iste političare“, rekla je Topićeva.

Nedostatak građanske svijesti političari obilato koriste. Zašto i ne bi? Kada oni koji su direktno pogođeni sveopštim posrnućem našeg društva, a to su građani, propast mirno posmatraju držeći se po strani, da se ne bi, ne daj Bože, kome u borbi za vlastita prava i zamjerili.

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.