Direktorica novac sa računa firme dijelila rodbini

BANJALUKA – Bivša direktorica banjalučkog preduzeća „Plamen“ Nada Zrnić prijavljena je tužilaštvu zbog sumnje da je oštetila budžet RS za više od 200.000 KM. Zrnićeva se sumnjiči da je novac, koji je „Plamen“ dobio od povezane firme „DGR“, bez poznatog osnova uplaćivala na svoj i račune svojih rođaka, ne obračunavajući pri tome poreze i doprinose, saznaje portal CAPITAL.

Izvještaj je podnijela Poreska uprava RS nakon što je u kontroli poslovanja preduzeća „Plamen“ utvrdila da je Zrnićeva za određene isplate od 2017. do 2019. godine propustila da obračuna i uplati poreze i doprinose, čime je oštetila budžet za 211.720 KM.

Saznajemo da je PURS otkrila da je „Plamen“ od povezanog preduzeća „DGR“ dobio oko 450.000 KM koje su, bez poznatog osnova,odmah po prilivu isplaćene na račune Zrnićeve i njene rodbine, inače odgovornih lica u firmi DGR.

U izvještaju, u koji je CAPITAL imao uvid, se navodi da osnov tih isplata nije poznat jer Zrnićeva, kao odgovorno lice, nije podnijela finansijski izvještaj i završni račun kako bi te isplate sakrila, s obzirom na to da se radi o rodbinskim vezama.

„Novac je prebačen sa računa ’DGR’ na račun preduzeća ’Plamen’, odakle je prebačen na račun fizičkih lica – rodbine odgovornih lica u ’DGR’ i ’Plamen’. Odgovorno lice ’Plamen’ je Nada Zrnić, rođena sestra Mirjani Karalić kojoj su isplaćivana sredstva te tetka Goranu Karaliću odgovornom licu ’DGR’“, piše, između ostalog, u izvještaju.

Ovo nije prvi izvještaj protiv Zrnićeve. Protiv nje je policija prošle godine podnijela izvještaj zbog sumnje da je kao direktor akcionarskog društva propustila dati Upravnom odboru na saglasnost, pisani odgovor na tužbu tužioca društva ograničene odgovornosti iz Banjaluke, te propustila rok za izjavljivanje žalbe na presudu zbog propuštanja Okružnog privrednog suda.

Na taj način je omogućila naplatu potraživanja tužiocu od 681.677KM, čime je preduzeće dovela u tešku situaciju opterećujući ga sa tim dugom te otežavajući i onemogućavajući njegovo poslovanje.

Posljednji podaci o poslovanju preduzeća „Plamen“ su za 2019. godinu kada je ovo preduzeće imalo gubitak od 29.697 KM, a kao odgovorno lice sada se vodi Danijel Karalić.

Kada je u pitanju preduzeće DGR, koje se bavi trgovinom na veliko pićima, dostupni su podaci za prošlu godinu koji pokazuju da je i ova firma u debelom minusu. Na njenom čelu se nalazi Goran Karalić.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.