Vlada RS prodala „Pavgordu“ 43 miliona KM potraživanja od FG „Birač“, radnici spremaju proteste

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku da za 43 miliona KM proda potraživanja institucija RS od Fabrike glinice “Birač” u stečaju preduzeću „Pavgord“ iz Foče.

Ovu informaciju za CAPITAL je potvrdio pravni zastupnik „Pavgorda“ Aleksandar Sajić.

„Vlada je na današnoj sjednici donijela odluku da se prihvati ponuda ’Pavgorda’ za otkup potraživanja povjerioca ’FG Birač’ koji dolaze iz javnog sektora  u iznosu nominalno priznatih potraživanja, a za koje je ’Pavgord’ dostavio i bankarsku garanciju“, rekao je Sajić.

Kazao je da je rok za plaćanje 12. septembar, ali tvrdi da će „Pavgord“ svoju obavezu izmiriti i prije.

„’Pavgord’ ima obezbijeđen novac, bankarska garancija je data na osnovu depozita koji preduzeće ima u Novoj banci. Čim uplatimo novac mi ćemo stupiti na mjesto ovih povjerilaca  FG ’Birač’ i u dogovoru sa stečajnim upravnikom i Odborom povjerilaca planirati dalje aktivnosti“, rekao je Sajić.

Komentarišući nezadovoljstvo radnika zbog ove prodaje, Sajić je rekao da su zaposlenima više puta objasnili da „Pavgord“ ne kupuje ova potraživanja da bi uništio „Aluminu“.

„Dakle, ’Pavgord’ planira da svoja potraživanja pretvori u akcije i da upravlja ’Aluminom’ sa nadam da će ona postati još bolja i uspješnija, zapošljavati još više ljudi i ostvarivati još veću dobit. U tom kontekstu ne vidim nikakav razlog za bojazan radnika. Ništa loše se neće desiti. Razumijem da se bune neki drugi koji su do sada imali korist od ovako nedefinisanog stanja. Podsjećam, nijedan povjerilac za devet godina nije namiren ni sa jednom markom“, kazao je Sajić.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS saopšteno je da je ponuda „Pavgorda“ od 42,3 miliona KM jednoglasno prihvaćena jer se njom u cijelosti izmiruju potraživanja republičkih instiucija.

„Zaprimljeno je sedam samoincijativnih ponuda za otkup potraživanja, s tim da je ’Pavgord’ jedini ponuđač koji je dostavio bankarsku garanciju. Ovim će biti omogućeno izmirivanje potraživanja  prema Ministarstvu finansija (11 miliona KM), Poreskoj upravi (12 miliona KM), Fondu PIO (6 miliona KM), Fondu zdravstvenog osiguranja (5,8 miliona KM), Vodama Srpske (885.000 KM), te Elektro Bijeljini (5,7 miliona KM)“, navodi se u saopštenju.

Radnici kompanije „Alumina“ izraziće protestima nezadovoljstvo zbog prodaje državnih potraživanja „Pavgordu“, rekao je za CAPITAL predsjednik Sindikalne organizacije „Alumine“ Radenko Smiljanić.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.