Zbog SNSD-a uskoro će na graničnim prelazima biti uklonjene table i zastava sa nazivom Republika Srpska?!

Dio poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BIH danas je napustio glasanje i Republiku Srpsku ostavio bez 10 glasova protiv štetnih prijedloga iz Federacije, a zbog unutarstranačkih svađa i sukoba unutar SNSD-a, saznaje BN. Već drugu sjednicu za redom, na sjednicu ne dolazi lider US Nenad Stevandić, a glasanje napušta i većina poslanika SNSD-a.  

Podsjetimo, prema Ustavu BiH i Poslovniku o radu Predstavničkog doma, da bi neki zakon ili inicijativa bili osporeni, neophodno je da protiv glasa 10 poslanika iz Republike Srpske. Sanja Vulić, Obren Petrović i Dragan Bogdanić danas su napustili sjednicu i tim je ugroženo entitetsko glasanje u koje se SNSD kune. 

Glasovi opozicije iz Republike Srpske (Mirko Šarović, Branislav Borenović, Mira Pekić i Dragan Mektić) nisu bili dovoljni da se u prvom krugu glasanja ospori inicijativa da na nivou BiH dobijemo i Zakon o moru, kao ni ona da partizansko groblje u Mostaru čuva Direkcija za koordinaciju policijskih tijela iako je to nadležnost entitetskih policija.

Zahvaljujući svađi i bijegu poslanika SNSD-a, u prvom krugu glasanja nije osporena ni inicijativa poslanice Mirjane Lepić-Marinković da se izmjenama Zakona o graničnoj kontroli BiH iz blizine graničnih prelaza uklone table sa nazivom Republika Srpska i zastava Republike Srpske, što u praksi znači da će iste uskoro biti uklonjene.

“Ovo pokazuje kako oni brane Republiku Srpsku i koliko im je stalo do Republike Srpske. Zbog svojih unutarstranačkih svađa, danas su na mala vrata legalizovali da sutra po istom principu šalju policiju s nivoa BiH da radi posao MUP-a RS. 

Šta je to danas bilo važnije od toga da ostanemo i zaštitimo sebe sa nazivom Republika Srpska i zastavu Republike Srpske koja se viori na našoj teritoriji blizu granice, ali nekima i to smeta?“, kaže Branislav Borenović iz PDP.

Pomenuti zakoni treba da budu prihvaćeni i u Domu naroda Parlamenta BiH da bi stupili na snagu. 

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.