Majkićka nezadovoljna: „Ukidanje akciza na gorivo najlošiji zakon, rad na brzinu“

„U tekstu se kaže da je (ukidanje akciza) na šest mjeseci, pa se kaže da će Savjet ministara to produžavati. Nemaju oni nadležnost po zakonu. Zamislite te provalije, pošto je pitanje kad će se formirati Parlamentarna skupština u narednom sazivu“, kazala je Majkić.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić (SNSD) kometarisala je kako, uprkos činjenici da je Dom danas usvojio izmjene Zakona o akcizama, potrebno je da zakon bude usvojen i u drugom krugu nakon amandmanske procedure.

Dom naroda danas je usvojio ukidanje akciza na naftne derivate, ali samo u prvom čitanju. Potrebno je da se izmjene zakona usvoje i u drugom čitanju kako bi on stupio na snagu, a u međuvremenu je moguće predložiti amandmane.

„Sjednica pretpostavljam da će biti do kraja augusta. Potrebno je Кomisija da zasjeda i da usvoji amandmane na ovaj najlošiji zakon koji je u životu došao. Кoliko je parlamentarcima stalo da prigrabe afirmaciju za sebe, govorim o populizmu, vidi se po tome kako je zakon urađen. Tamo se očekuje da Savjet ministara vrši zakonodavnu funkciju. U tekstu se kaže da je (ukidanje akciza) na šest mjeseci, pa se kaže da će Savjet ministara to produžavati. Nemaju oni nadležnost po zakonu. Zamislite te provalije, pošto je pitanje kad će se formirati Parlamentarna skupština u narednom sazivu“, kazala je Majkić.

Istakla je kako je na sjednici ukazala na to da je „stravično raditi na brzinu“, ali budući da nema vremena glasala je za, no namjerava uložiti amandmane.

„Suština je da se uvodi temporalnost tog zakona, vremenski okvir, nakon čega se vraća na stanje kako piše u zakonu, ne nestaje taj član koji je osnovna odrednica. Utvrđuje mu se rok u skladu sa tržišnim uslovima. Samo parlament može uraditi to“, objasnila je Majkić.

Istakla je problem pitanja trenutnih zaliha goriva, iako smatra da je pozitivno to što su cijene goriva već niže.

„Ocjena Doma naroda, inače Parlamenta BiH o tome kakvo je stanje u zemlji, pošto nisu postignuti ključni dogovori koji se bave budućnošću ove zemlje, šta se moglo više. Vidite totalnu polarizaciju i malo je bilo sjednica kada se postigla saglasnost na ovako velikom broju zakona i propisa“, mišljenja je Majkić.

Pita se Majkić šta to sve državu čeka i kada će biti formirana naredna vlast, te ističe da političari ne znaju šta će biti u budućnosti i „ka čemu sve ovo što se događa u BiH, vodi“.

Izvor: Klix

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.