MMF poručio vlastima BiH: Akcize na gorivo ne treba smanjivati, a sistem PDV-a ne treba mijenjat

VAŠINGTON – Privremeno smanjenje akciza na gorivo ne bi bilo najbolje rješenje za BiH, smatra Međunarodni monetarni fond u svom najnovijem Pregledu bh. ekonomije.

Kako kažu, MMF smatra da bez dobro osmišljene strategije zaštite socijalnih kategorija ovo smanjenje akciza bi bilo tek „druga najbolja opcija“.

„Odbor preporučuje da se izbjegava smanjenje ovih stopa bez rokova, i uopšteno savjetuje da ne bi trebalo mijenjati sistem indirektnih poreza“, naglasili su.

Takođe, oni upozoravaju da ne bi trebalo pokretati javna davanja u kontekstu dolazećih opštih izbora u oktobru, kao i da bi generalno trebalo obuzdati potrošnju u javnom sektoru.

„Umjesto toga, preporučujemo povećanje investicija u javni sektor kako bi se pospješio rast u srednjoročnom periodu, koje bi po mogućnosti bile finansirane jeftinijim kreditima od strane međunarodnih finansijskih institucija i praćene reformama koje bi ojačale implementaciju investicija i efikasnost“, naglašeno je, uz napomenu da je potrebno ojačati socijalnu zaštitu.

Piše: Dejan Šajinović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.