Policija već deset dana štiti dom novinarke iz Trebinja

Novinarka Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Nataša Miljanović Zubac rekla je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da je policija, u skladu sa procjenom da je bezbjednosno ugrožena, svake večeri prisutna u ulici kojoj živi u Trebinju. Ova novinarka vjeruje da je, u skladu sa policijskim nadzorom koji joj je dodijeljen, policija tu i tokom dana.

Nataši Miljanović Zubac je u noći 16. juna ispred kuće u kojoj stanuje zapaljen automobil. Slučaj je odmah prijavila Policijskoj upravi Trebinje, za koju ističe da je reagovala brzo, korektno i profesionalno i ubrzo nakon toga načinila procjenu bezbjednosti. Od 12. jula novinarki je dodijeljen i policijski nadzor. Ipak, kako kaže, i dalje je teško utvrditi ko je počinio ovo krivično djelo.

„Vrtim filmove mjesec dana kako bih shvatila ko bi mogao da mi zapali automobil. Uvikek dolazim do istog zaključka – istovremeno mogu da sumnjam na milion ljudi i ni na koga. Preko dvike decenije sam novinar istraživač. Mnoge ljude sam kritikovala, ukazivala na stvari za koje nisu željeli da budu objavljene i svi oni bi mogli imati motiv za paljenje automobila“, rekla je novinarka RTRS.

Krajem prošle godine predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj je u emisiji na televiziji Hepi verbalno napao Miljanović Zubac i njenog pokojnog muža i iznio teške uvrede na njihov račun, a ubrzo su njegovu izjavu sa televizije Hepi preneli i tabloidi „Alo“ i „Objektiv“.

Početkom jula Apelacioni sud u Beogradu donio je pravosnažnu presudu da su odgovorna urednica i izdavač portala „Objektiv“ povrijedili ugled i čast novinarke RTRS i dužni su da solidarno novinarki iz Trebinja plate 150.000 dinara zbog nanošenja nematerijalne štete za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda.

Ubrzo je Viši sud u Beogradu donio prvostepenu presudu i da je portal „Alo“ povrijedio dostojanstvo Miljanović Zubac iznošenjem neistina, a ona je rekla da očekuje da će uskoro biti donijeta i pravosnažna presuda.

„Nisam očekivala da će se sve toliko brzo rikešiti i drago mi je što su ta dva tabloida kažnjena. Ipak, ne mogu oni meni nadomjestiti stres koji smo moja porodica i ja preživjeli“, dodala je Miljanović Zubac.

Novinarka RTRS istakla je da je Vojislava Šešelja tužila i krivično i parnično.

„Najviše iščekujem epilog tužbi protiv Šešelja, od kojih bih odustala kada bi on javno rekao ko mu je pričao o meni i sugerisao da izgovori one riječi“, rekla je Miljanović Zubac.

Izvorb UNS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.