Kako je Ujedinjena Srpska žrtvovala najmlađu učiteljicu u Srpskoj

BANJALUKA – Mlada učiteljica i najmlađi master razredne nastave u Republici Srpskoj Nada Vasiljević na svojoj koži je osjetila sav ucjenjivački i politički motivisan odnos pri zapošljavanju Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Banjaluci, gdje nije dobila posao zato što nije uspjela da skupi 50 sigurnih glasova za ministarku Nataliju Trivić i njenu Ujedinjenu Srpsku.

Kako je Vasiljevićeva ispričala u podcastu “Pretres”, nakon dvije i po godine na zamjeni, ova mlada učiteljica dobila je otkaz, jer se nije „pokazala“ na lokalnim izborima 2020. godine i nije mogla podnijeti pritiske da se bori za glasove Ujedinjene Srpske.

“Učiteljica koju sam dvije i po godine mijenjala jer se “snašla” u drugoj zemlji dala je otkaz i ja sam tu vidjela priliku za rješavanje svog statusa. Otišla sam kod direktora škole Siniše Rendića da popričamo i on je rekao da je jedini put učlanjenje u njegovu partiju, u Ujedinjenu Srpsku, a da se njega ništa ne pita, nego isključivo Natalija Trivić i njena savjetnica Enea Hotić”, ispričala je Vasiljevićeva u podcastu.

Ona kaže da je smatrala da se nakon dvije i po godine dovoljno dokazala i da je smatrala da zaslužuje ovo radno mjesto, jer je ostvarila zavidne rezultate u radu sa djecom i dobru komunikaciju sa roditeljima, te da ima sve sve kompetencije potrebne za jednog učitelja u 21. vijeku.

Ministarka ima rješenje za sve probleme

Vasiljevićeva govori da se tako ranije dobijao posao, a da je sada politika presudila.

“Nakon toliko dobrih rezultata, sada sam “spala” na to da moram u politiku. Da sam htjela, ne bih se obrazovala da radim u školi. Razočarana sam. Prvi moj zadatak bio bi da se sastanem sa ministarkom Trivić i njenom savjetnicom. Direktor je dao moj broj ministarki i predstavio me kao potencijalnog sakupljača glasova. Sastala sam se sa njima u jednom restoranu. Tada sam upoznala Trivićku i ona mi je rekla da ima rješenje za moj problem, ali da je moj zadatak da skupim 50 sigurnih glasova, a da se ja potrudim da skupim 70 glasova, za slučaj da neko izda. Hotićeva je rekla da će me “gurati” da budem primljena na to radno mjesto samo ako se pokažem”, rekla je mlada učiteljica.

Ona kaže da mora razmisliti o svemu, ali da su odmah krenuli pritisci da osigura glasove.

“Znala sam da to ne mogu da uradim jer nemam kompetencije ni afinitete da se time bavim. Kao najmlađi master razredne nastave u Republici Srpskoj, smatram da ne smijem spasti tako nisko da skupljam glasove ljudima čiji je status, vaspitni i obrazovni, pod znakom pitanja. Nisam prihvatila, a onda su uslijedili pritisci dirketora koji me često pozivao sa časa kako bi mi rekao da ja to moram uraditi jer inače neću zadržati posao. Nisam znala šta da radim, a nisam željela da ostanem bez posla i bez djece za koju sam se toliko vezala”, kaže ona.

U partiju se, kaže, nije učlanila, ali je pod pritiskom ipak pokušala da skuplja glasove.

“Hotićeva me dodala u te grupe i primoravala da radim na tome. Kada su vidjeli da ja to ne mogu, pojavio se kandidat za moje radno mjesto. Rekli su mi da postoji učiteljica koja je tehnološki višak koja je trebalo da dođe na moje mjesto. Rekli su mi da je ona “naša” stranačka učiteljica i da će se dobro pokazati ako ja ne uspijem. U septembru 2020. godine sam pozvana sam kod direktora da čujem dobru i lošu vijest. Loša je da neću dobiti ugovor, ali da su oni dobri toliko da će me prebaciti u drugo odjeljenje pod uslovom da sakupim to što se od mene traži. Ne znam kako sam izašla iz njegove kancelarije. Prebacuju me u drugi razred samo zato što se pojavio neko ko je bolji sakupljač glasova. To je bilo sredstvo pritiska da me natjeraju”, kaže ona.

Neočekovana podrška stigla, ali je nije spasila od otkaza

Vasiljevićeva kaže da joj je direktor tada rekao da od ponedjeljka dolazi ta učiteljica na moje mjesto.

“Javila sam se tada roditeljima djece da ih obavijestim o tome da će doći nova, a oni su burno reagovali i moram reći da to nisam očekivala. Dali su mi veliku podršku. Sačekali su me ispred škole i pitali šta se desilo. Rekla sam im šta se dešava i zbog čega nisam zadržala to radno mjesto. Oni su se dogovorili da će me podržati i zatražili su razgovor sa direktorom, a učenici su rekli da će izaći na proteste. To su mala djeca i mislila sam da su oni moja podrška, ali da to neće moći da se uradi”, kaže ona.

Iako je poslije toga ipak ostala bez posla, ona kaže da joj je podrška roditelja i djece najveća pobjeda.

“To što su djeca uradila, taj bunt njih i kako su ih podržali roditelji, najveći je dokaz mog profesionalnog uspjeha. Nisam danas zaposlena, na birou sam, radim po potrebi, kada se ukaže prilika, kada neka učiteljica ode na bolovanje. Bila sam na mnogim konkursima, ali gdje god dođem, kažu: To je ona učiteljica iz novina”, kaže ona.

“Pretres” je podcast u kojem se dva puta mjesečno pretresaju najvažnije teme vezane za transparentnost rada javne vlasti, borbu protiv korupcije, zaustavljanje zloupotreba, sukobe interesa i mnoge druge negativne pojave koje su se odomaćile u našem društvu.

Podcast je nastao kao saradnja Udruženja za borbu protiv korupcije Transparency International u Bosni i Hercegovini i Portala CAPITAL.

Osim pretresa teških tema, ovaj podcast je mjesto na kojem će se tragati i za neophodnim koracima i rješenjima za popravljanja stanja u našem društvu.

Cijeli razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu ili poslušajte na SoundCloud.

Izvor: Capital

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.