Jedan od najtraženijih narko dilera na Balkanu uhapšen u Trebinju

Pripadnici SIPA-e uhapsili su Milana Matkovića, jednog od najtraženijih narko dilera sa Balkana. Matković je uhapšen u blizini Trebinja gdje se skrivao posljednjih godina.

Matković je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH i to zbog trgovine narkoticima. Njegove su poruke pronađene u aplikacijama Sky i Anom. Kriptovane poruke su brojnim policijskim agencijama u svijetu potvrdile ranije sumnje da je Matković jedan od najvećih narko bosova na Balkanu. Srbijanski mediji su, pozivajući se na svoje policijske izvore, objavljivali da je Matković preuzeo poslove Darka Šarića.

Za Matkovićem je austrijsko pravosuđe raspisalo crvenu potjernicu. Osumnjičen je za trgovinu kokainom. Matković je prvi put u javnost dospio zbog trostrukog ubistva u Srbiji. Iako je rođen u Mistaru, on je godinama živio u Novom Sadu. U oktobru 2004. godine Matković je u Novom Sadu hicima iz automatske puške ubio Darka Brajovića, iz Sarajeva, Aleksandra Bojanića iz Kotora, te policajca Centra bezbednosti u Herceg Novom Nebojšu Simovića. U pucnjavi je lakše ranjen Darko Bilić (26), iz Kumbora, vaterpolista novosadske Vojvodine.

Nekoliko dana kasnije, Matković se predao policiji u Mostaru, navodeći da bi ga srbijanska policija ubila prilikom hapšenja. S obzirom na to da je imao bh. državljanstvo, nije mogao biti izručen Srbiji. Suđeno mu je u Mostaru, gdje je priznao krivicu. Kantonalni sud u Mostaru ga je osudio na 18 godina zatvora.

Kaznu je izdržavao u Zenici gdje je 2007. godine sebi, u znak protesta, iglom i koncem zašio usta.

Nakon što je izdržao veći dio kazne, Matković je započeo biznis sa narkoticima. Uspostavio je kontakte u Južnoj Americi odakle je prebacivao kokain u Evropu. Zbog tih poslova našao se na radaru i američkih policijskih agencija. Ipak, najkonkretniji su bili austrijski istražitelji koji su dokumentovali Matkovićeve kokainske poslove. Za njim je raspisana potjrernica, pa je on odlučio da se skriva u BiH. Živio je u jednoj kući na Ivanjici kod Trebinja. U petak oko podne je uhapšen u automobilu u blizini mjesta u kojem je boravio. Policija je prilikom pretresa automobila pronašla veću količinu novca. SIPA bi u narednom periodu trebala pretresti i objekte koje je koristio, prenosi portal  Istraga.ba

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH danas su uhapsili pet lica na području Trebinja, gdje se na više lokacija vrše pretresi stambenih objekata i pokretnih stvari zbog sumnje na trgovinu drogom, oružjem i vojnom opremom.

Sumnja se i na krivično djelo pripremanje krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom ubistvo i krivično djelo falsifikovanje isprave.

Iz SIPA su istakli da su slobode lišena lica sprovedena u službene prostorije radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

U saopštenju pojašnjavaju da se pretresi na području Trebinja vrše zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene i pranje novca.

Aktivnosti se provede po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Budući da su pretresi još u toku, iz SIPA su naveli da će o konačnom ishodu javnost biti informisana naknadno.

Izvor: Istraga

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.