NAMAGARČENI? Saudijska Arabija i SAD uvoze jeftinu rusku naftu, pa je skupo preprodaju EU

Do kad će se politički čelnici u Briselu praviti blesavi i umjesto Rusiji nametati sankcije svojim građanima? To se pitanje neminovno nameće nakon Bajdenove posjete Saudijskoj Arabiji.

Situacija sa evropskim naftnim embargom Rusiji postaje nalik nekom lošem skeču u grozno režiranoj pozorišnoj predstavi. Naime, eksperti su primijetili da Saudijska Arabija i druge države Bliskog istoka koje izvoze naftu počinju uvoziti sve veće količine ruske nafte i njenih derivata.

Saudijska Arabija treći je najveći proizvođač nafte u svijetu iza Rusije i Sjedinjenih Država, pa je sasvim sigurno da imaju višak nafte ne samo za svoje potrebe, nego i za izvoz. Eksperti pretpostavljaju da Arapi tu jeftinu rusku naftu kupuju da bi je direktno preprodavali Europljanima po višim cijenama.

Isto tako, Saudijska Arabija je najavila da povećava izvoz nafte u SAD tako da će uvoziti rusku naftu za svoje potrebe. Zar to nije u najmanju ruku čudno? Treći najveći proizvođač nafte na svijetu više će izvoziti drugom najvećem proizvođaču na svijetu!? I kako da nevposumnjam da Amerikanci neće kupiti malo više, prepakovati tu naftu i skupo je prodati Evropskoj uniji?

Postoji jedan dobar izraz koji opisuje trenutak kad se veći dio razreda ruga učeniku koji se ne može pohvaliti naročitom inteligencijom. Taj izraz je magarčenje. Trenutno najveći globalni magarci ispadaju evropski potrošači koji puštaju činovnicima institucija EU da predlažu politike koje će ih osiromašiti.

U drugom kvartalu, piše Rojters, Saudijska Arabija ke udvostručila uvoz goriva iz Rusije te je značajni dio iskoristila za hlađenje prostora te oslobodila vlastitu naftu za skuplji izvoz. De fakto se to može tumačiti tako da je superbogata Saudijska Arabija pronašla način da “pretače” rusku naftu u vlastite ekstraprofite, na račun građana Evropske unije koje evidentno vode ili blesave ili korumpirane političke elite.

I drugi shvatili da mogu zaraditi na glupostima u Brisela

I tako, globalni cirkus sa snabdijevanjem naftom i naftnim derivatima se širi. Bloomberg je tako izvijestio kako je sad i Egipat postao veliki izvoznik nafte u Saudijsku Arabiju, što u normalnim vremenima ne bi imalo nikakvoga smisla. Bloomberg takođe piše da se iznenadni rast izvoza nafte iz Egipta u Saudijsku Arabiju može objasniti indirektnim izvozom ruske nafte u zemlju kojoj ta ruska nafta ne treba.

Ministar energije Saudijske Arabije odbio je komentarisati tok nafte iz terminala Ain Sukhna prema njihovim lukama. Komentar nisu imali ni u egipatskoj direkciji za naftu.

Za to vrijeme čelnici EU svojim građanima najavljuju ‘tešku zimu’.

PARAF

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.