Ekspertski tim SNSD-a: Akcize mogu pasti čim gorivo skoči na 5 KM!

“Akcize na gorivo mogu pasti, odnosno mogu biti smanjene, čim cijena goriva skoči na 5 KM! Ovo je rezultat iscrpnih, višenedjeljnih ukrštenih analiza koje su radili eksperti iz različitih oblasti: od eksperata za cijene nafte na svjetskom tržištu do onih koji se bave uticajem rasta cijena goriva u maloprodaji na cijene osnovnih životnih namirnica, uključujući i eksperte koji su proučavali efekte smanjenja akciza na budžete institucija RS i BiH”, saopštio je Ekspertski tim SNSD-a za analizu mogućeg uticaja privremenog ukidanja akciza na smanjenje cijena nafte i naftnih derivata u BiH.

Piše: Slobodan Durmanović

“Ovaj naš ekspertski tim imao je težak zadatak da odgovori na ad hok populističke prijedloge nekih opozicionih stranaka koje su tvrdile da će privremenim ukidanjem akciza doći automatski i do pada cijena goriva u maloprodaji do 50 feninga po litru. Naši eksperti su zaključili da je to nemoguće očekivati sve dok ne počne eksploatacija naše domaće nafte iz bušotine kod Obudovca! Do tada, distributeri sigurno neće spustiti sadašnje cijene uvoznog goriva, čak i kada bi mi odmah sada smanjili ili ukinuli akcize. Zašto bi distributeri ispustili priliku da dodatno zarade, kad jedva preživljavaju i sa sadašnjim cijenama goriva? Nema nikakve ekonomske logike! A ni građani ne bi ništa dobili, već upravo suprotno: budžeti RS i BiH bili bi siromašniji za stotine miliona maraka, što znači da bi se, ukidanjem akciza na gorivo, većina građana koja zavisi od primanja iz budžeta – našla na rubu siromaštva. Ali, naš cilj je borba protiv siromaštva, a ne stimulisanje te negativne društvene pojave, a upravo to nam podmeću opozicione stranke svojim nerazumnim politikantskim prijedlozima!”, rekla je dr Snježana Novaković-Bursać, predsjedavajuća Ekspertskog tima SNSD-a.

Član ovog tima dr Radovan Višković, koji je i premijer RS, rekao je da građani itekako imaju razloga za optimizam u narednom periodu.

“Ako se dobro sjećate, ja sam pred 1. april ove godine rekao da će od tog datuma pasti akcize na gorivo i da to nije prvoaprilska šala, ali baš to što sam rekao da nije šala – jeste, zapravo, bila mala šala! Tada se približavao Svjetski dan šale, koji je jedan od naših najvećih praznika, a i trebalo je našim građanima dati malo prostora da se imaju čemu nadati u tim neveselim danima za cio svijet. Ali, sada kada smo se svi navikli na ove cijene goriva, vidite i sami da se više niko ozbiljan ne buni zbog tih cijena, nama je budžet lijepo porastao, a samim tim raste i naš BDP i sve što ide uz to. Mi sada treba da se pripremimo da cijene goriva mogu porasti na 5 maraka do 1. aprila sljedeće godine, pa smo već napravili plan da u tom trenutku ako ne privremeno ukinemo, ono barem malo smanjimo akcize. To znači da čim gorivo skoči na 5 maraka, mi automatski smanjujemo akcize tako da već sljedećeg dana cijena goriva pada na 4,5 do 4,7 maraka! Građani će odmah osjetiti veliko olakšanje, a naši budžeti će već biti dovoljno napunjeni, tako da ćemo lako prebroditi taj prvi udar na budžete svih naših institucija. Dakle, poštovani građani, možete ostati mirni i spokojni, a ja vam želim ugodan i prijatan odmor. Živjeli!”, poručio je Višković.

Tekst je satiričnog karaktera

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.