Sandra Tegeltija: Iz mog ugla

Nakon povratka u Republiku Srpsku, s obzirom da sam neko vrijeme provela radeći u Sarajevu, a potom zadnjih deset godina u Švajcarskoj, bila sam iznenađena  katastofalnim stanjem u društvu. Ostala sam zatečena činjenicom do koje mjere je vlast uspjela degradirati običnog čovjeka.

Jedini način kojim se pokazuje da si još uvijek živ i da postojiš jeste da budeš „drug-član“, kako bi to rekao čuveni Zoran Radmilović u kultnoj predstavi „Radovan Treći“.  Naravno to je samo da budeš evidentiran da postojiš, bez mogućnosti da odlučuješ o bilo čemu, bez prava da imaš svoje mišljenje, svoj stav. To pravo ima samo jedan čovjek.

Kao i svi drugi i ja sam svakodnevno na udaru različitih informacija. Povjerenje javnosti se kupuje modeliranjem novinarskih članaka.

Evo par nevjerovatnih informacija.

Vijest  „IRB planula zbog neugašene cigarete“ je za rubriku vjerovali ili ne.

Sjetićete se, nije tako davno bilo, dokazi u Osnovnom sudu u Banjaluci  izgorjeli  su takođe u požaru. Pametnom dosta.

Neko sam, ko je imao priliku kretati se u diplomatskim krugovima radeći u MIP BiH, te ne mogu da ne spomenem i informaciju o aferi “Ikona“ iz decembra 2020. Vraćanje poklona od strane Rusije ambasadoru BiH u Moskvi, te izjava  srpskog člana Predsjedništva BiH “Ikonu mi je dao jedan čovjek, kojeg ne bi mogao nazvati čak ni poznanikom“ dovoljno govori sama za sebe.

Kako je moguće da ljudi vjeruju ovakvim informacijama koje vrijeđaju inteligenciju?

Može li o svakom pitanju, bilo to iz oblasti finansija, zdravstva, poljoprivrede odlučivati samo jedan čovjek?

Da li je realno da je na svim nivoima vlasti njegova uloga glavna?

Kako je moguće da se ovako uređeno  društvo  još uvijek naziva demokratija?

Vjerujem da velika većina vas, koji još  uvijek zdravo razmišljate postavlja sebi ova pitanja svakodnevno. Da li otići iz ove zemlje ili još uvijek ima neke šanse da stvari krenu na bolje? Vrijedi li uopšte išta pokušati?

Meni je splet okolnosti napravio da sretnem i upoznam Nebojšu Vukanovića. Počela sam da pratim njegov rad, njegova obraćanja u Narodnoj skupštini RS.  Redovno sam čitala njegove tekstove, pratila njegovu stranicu. Nakon nekog vremena odlučih da  i ja postanem  dio tima koji se bori za pravdu i red, da pomognem Vukanu koliko mogu.

Znam da je jedini način za skidanje sa vrha, svih koji su uništili ovu zemlju i doveli je u stanje u kojem se sada nalazi, otvoren um i naš zdrav razum na predstojećim izborima. Odgovorni smo za sebe i svoju djecu. Nije nimalo svejedno u kakvom društvu ih ostavljamo, razmislite o tome. Ovo je vjerujem poslednja prilika da stvari krenu na bolje, rezervnu opciju nemamo.

Znate li da je neprikosnovena vladavina Koka –Kole na tržištu nakon 100 godina prekinuta? Na prvom mjestu najprodavaniji i najtraženiji  proizvoda sada se nalazi „maska“.

Piše: Sandra Tegeltija, kandidat za Narodnu skupštinu Republike Srpske „Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića“ IJ 6

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.