Biznismen iz BiH uvezao 100 radnika iz Turske, plata 1.000 evra, smještaj i hrana

Vlasnik preduzeća Ćosićpromex iz Usore Mijo Ćosić, koji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj zapošljava oko 650 radnika uvezao je prije nekoliko dana 100 metalskih radnika iz Turske.

„Ja sam Turcima, koji su počeli raditi, obećao plaću 1.000 eura, smještaj u mom hotelu i dva obroka. Za kvalitetnog radnika, koji je stvarno stručan u metalnoj industriji, ja dajem 1.000 eura. Za prekovremeni rad može i više- istakao je Ćosić, prenijela je Fena.

Objasnio je da je angažirao radnike iz Turske jer smatra da su najkvalitetniji i po mentalitetu najbliži domaćim radnicima.

„Ali, imamo prepreku u sporoj pripremi radno-pravne dokumentacije. Odgovorno tvrdim da više od 50-70 posto ljudi koji su došli privremeno raditi u BiH, rade negdje „na crno“, kazao je Ćosić prilikom potpisivanja ugovora sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona za subvencije u sklopu Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede za 2022. godinu.

Od Vlade ZDK dobio je 20.000 KM subvencija.

Vlada ZDK subvencioniše troškove investiranja u opremu, obuku radne snage, promociju na sajmovima, uvođenje standarda i kontrolu kvalitete te patente za 2022. godinu.

(Indikator.ba)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.