Političari žive duže od svojih građana

Političari žive duže od građana koje zastupaju, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Oksford, koji su upoređivali podatke u 11 zemalja i pratili životni vijek više od 57.000 političara od ranog 19. vijeka do danas. Analiza je pokazala da političari u prosjeku žive 4,5 godina duže od populacije iz koje dolaze.

Razlika u životnom vijeku političara i „običnih“ građana varira od zemlje do zemlje, a najveća je u Italiji i iznosi 7,5 godina. Najmanja je u Švicarskoj – tri godine.

Istraživači kažu da različita dužina života može biti posljedica visokih primanja političara, što utiče na njihov stil života i pristup zdravstvenoj zaštiti. To se vidi u razlici u primanjima britanskih poslanika, koji godišnje zarade više od 84.000 funti, dok je prosječna plata u Velikoj Britaniji 24.600 funti.

Naučnici su uočili da se tokom vremena povećava razlika u životnom vijeku političara i ostalog stanovništva, i to važi za skoro sve države. Tako, u kasnom 19. vijeku i na početku 20. političari i ostalo stanovništvo su skoro isto živjeli.

Međutim, tokom 20. vijeka razlika u dužini života se povećala, pa su političari stekli veću prednost u preživljavanju u odnosu na opšte stanovništvo.

Zaključak istraživanja je da najduže žive političari u Italiji, čak sedam i po godina duže od svojih zemljaka. Političari u SAD žive sedam godina duže, u Francuskoj šest, a u Nemačkoj četiri i po godine duže od ostalih građana. U Kanadi, Novom Zelandu i Austriji predstavnici građana žive četiri godine duže, u Austaliji, Holandiji i Velikoj Britaniji tri i po godine, a u Švicarskoj „samo“ tri godine duže.

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.