Ko je i kako okrenuo ovaj sistem naopačke do te mjere da je sramota biti obrazovan?

Čitam upravo kako je jedan visoki crveni funkcioner izjavio da je profesorica Jelena Trivić „jedan obični kabinetski profesor“!

Piše: Bojan Milićević

Kako smo došli do toga da je biti profesor uvreda? Ko je i kako okrenuo ovaj sistem naopačke do te mjere da je sramota biti obrazovan? (Isto tako je nedavno našoj Zagi Zaga Grahovac preporučeno da se „drži škole“ i da se ne petlja u politiku.) Ako biti doktor nauka, profesor, podučavati mlađe generacije, baviti se istraživačkim radom znači biti „običan“ i ako je to za uvredu, šta je onda neobično? I šta je onda za ponos?

Kupovati diplome?

Biti elementarno nepismen?

Psovati u javnom prostoru?

I ko to onda treba da se bavi politikom ako u njoj nema mjesta za najškolovanije?

Šta je sljedeće? Hoće li najveća uvreda biti „Ti si pošten, sram te bilo!“

Zaista se ostvarilo proročanstvo Ave Antonija: Vreme dolazi kada će ljudi poludeti, i kada vide nekoga ko nije poludeo napašće ga govoreći: “Ti si lud, ti nisi kao mi“.

Nisam naučen da veličinu čovjeka mjerim fakultetskim diplomama, ali jesam da cijenim obrazovanost više od nekulture. Jer, nekad su nam diplomatiju vodili Ivo Andrić, Milan Rakić, Jovan Dučić. Zamišljam šta bi se desilo da je njima neko rekao: „Držite se vi knjiga, manite se politike!“

Znam da smo svi gotovo oguglali na ovo, ali treba da bude jasno da ćemo na jesen birati upravo između ova dva principa: apologije bahatosti koja se ruga znanju, poštenju, obrazovanju i principa koji sve te vrijednosti pokušava da vrati tamo gdje im je mjesto.

Pa vi vidite da li će državu voditi „jedan obični kabinetski profesor“ ili gomila ne-običnih ne-profesora kojima je iz cijele ove sintagme navjeći i jedini životni san – kabinet.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.