NIKOLINA JELIĆ – Ne treba nam predizborna “stoja”, mladima treba budućnost!

Posljednjih dana su vam puna usta mladih. Posljednjih dana su vam puna usta budućnosti koju mi činimo.

Puna su vam usta takozvane pomoći od 100 KM, pa onda još jedne novčanice pred izbore. U grupu onih koji će vam postati podanici zarad novca, krenuli ste da svrstavate kompletnu omladinu.

Kada govorite o mladosti, osim par koncerata komercijalnih pjevaljki, uzmite u obzir i javnu kuhinju za BEBE.

Kada pričate o većim kapacitetima vrtića, uzmite u obzir da je mališana sve manje. Kada govorite o boljim uslovima u predškolskim i školskim ustanovama, uzmite u obzir da roditelji djecu u pojedinim mjestima ne smiju izvesti u park ili šetnju zbog zagađenja.

Kada pominjete studente, podsjetite se da vam služe za lijepljenje plakata pred izbore i stvaranje presije za uzimanje vaših partijskih knjižica.

Onog trenutka kada spomenete smanjenje broja nezaposlenih, imajte u vidu odliv omladine koja odlazi iz svoje zemlje jer vama nije podobna.

Kada dovodite kojekakve Milice i Teodore maturantima, prisjetite se da svršeni đaci nemaju osnovne uslove da obavljaju praksu i uče da primjenjuju prikupljena znanja.

Imajte na umu kakav odnos gradite prema mladima koji učestvuju u organizacijama i projektima civilnog društva i način etiketiranja kada vam skreću pažnju na društvene pojave koje nam gutaju zajednicu. Znajte da probleme djece,omladine i mladih bračnih parova neće riješiti nikakva zgrada niti subvencije, ali hoće zdravo društveno tkivo koje ste vi upropastili.

Čemu služe izgrađeni spratovi kada postoji muka roditelja? Imajte na umu i to da postoji omladina koja je svjesna svega ovoga, koja nema želju da se natovari na državne jasle i koja neće dopustiti da je ubacite u svoj podanički koš.

Nije vam malo par decenija praznih priča o odbrani od ovih i onih?! Nama jeste.

Došlo je zrelo doba da se branimo od vas i vaših „posebnih“ sjednica koje su zapravo sve iste, pune apsurdnih izjava, vrijeđanja i nipodaštavanja građana. Prijetnje od gubitka posla, nemogućnosti volontiranja i pripravničkog staža, prijetnje zbog korišćenja aktivnog prava glasa na izborima onako kako vama ne odgovara, mobing, ucjene i podvale, to je ono što se veže isključivo za vas, „velike lokal i opšte patriote“ u službenim vozilima i helikopterima i za vas koji ste nekada znali piti kafu kući.

Vas koji ste diplomirali na fakultetima u Avtovcu, Širokom Brijegu i Brčkom, neko i u dalekom gradu na Temzi. Dok se diplomci, specijalisti i postdiplomci bore za posao, vi štampate more lažnih diploma, pohvalnica i priznanica. Dok ste izvlačili resurse i pustošili brojne opštine po vašem ćeifu, niste razmišljali o nama.

Mogli ste pokazati podršku opštini Bileća za projekat „Bileća na vodi“ kada već imaTE toliko novca. Ali niste. Niste jer jedino što znate jesu podvale, laži i besmislice. Jedino u čemu ste istinski dobri jeste dovođenje društva do kolapsa.

Mi ne želimo državu u kojoj se jedan čovjek pita za sve. Težimo društvu gdje će se znati nadležnosti svakog funkcionera i mandatara, a čija će djelanja povlačiti dvostruku odgovornost.

Ne trebamo vaše predizborne „stoje“, trebamo zdravo okruženje i prostor za napredovanje. Vi nam to ne možete pružiti.

Malo li je da „samo to“ bude razlog da odete?

Da li je malo izjava da možemo biti najbolji studenti i stručnjaci, ali ako nemamo crvenu knjižicu, sve nam je to zabluda? Da li se to pitanje poteže na „razgovorima sa mladima“ po pitanju stvaranja boljeg života u Republici Srpskoj?

Kakvu nadu vi pružate? Nagrada mladih zbog patriotizma po riječima Šulića, jeste ovih 100/200 KM?!

Raduje vas što ste sposobni da „poklonite“ ovom tužno malom broju omladine sredstva preko kojih ste nas zadužili za naredne decenije?

Predsjednica Cvijanović sumnja u broj ljudi koji napuštaju našu državu i odlaze, kao i u negativne demografske trendove (uvažena mandatarka se ipak nije osjećala dobro zbog odlaska mladih). Politička kognitivna disonanca.

Ne želimo poređenje u devijantnim pojavama sa zemljama iz regiona. Zašto je toliko važno porediti broj mladih koji napušta BiH i neku zemlju članicu EU? Hajde da gledamo ko će brže napredovati.

No, vi to ne umijete. Jer ne želite da radite, težite zadržavanju udobnih kožnih fotelja. Izbori dolaze uz vašu tvrdnju da se sa vaše strane u etar ne guraju populističke ideje i činidbe uz poruke da smo mi najveći kapital Republike Srpske.

U kapital se ulaže, kapital se ne rasipa na svakom ćošku. Ali ni to ne znate jer ste prodali sve što vam je stajalo na raspolaganju. Pozivate nas da ostanemo i gradimo živote u Republici Srpskoj.

Ostaćemo, pred nama je vrijeme. Ali ćete vi otići. Vrlo brzo.

Nikolina Jelić – Za Pravdu i Red

Leutar.net NIKOLINA JELIĆ - Ne treba nam predizborna “stoja”, mladima treba budućnost!
Nikolina Jelić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.