Bosna i Hercegovina druga najsiromašnija zemlja u Evropi

10.06.2021., Karlovac - Umirovljenik kopa po kontejneru. rPhoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Bosna i Hercegovina je druga najsiromašnija zemlja u Europi, prema podacima koje Eurostat redovno objavljuje o standardu stanovništva.

Bosna i Hercegovine je po standardu ispod 50 posto europskog prosjeka, odnosno 41 posto i samo je bolje rangirana od Albanija koja ima standard 39 posto prosjeka u Eurropskoj uniji.

Eurostat mjeri standard prema stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku, što pokazuje koliko su roba i usluga pojedinci potrošili, jesu li ih sami platili ili troškove snosi država.

Sa 60 posto europskog prosjeka Crna Gora je prva u regiji, Srbija je na 52 posto europskog prosjeka, Sjeverna Makedonija na 49 posto, a od članica EU ​​najlošija je Bugarska koja je na 63 posto prosjeka EU.

Na nivou EU-a, Luksemburg je prošle godine imao najviši standard, 46 posto iznad europskog prosjeka. Slijede Danska i Njemačka sa standardom višim za petinu.

Prosjeku Unije najbliže su Italija, Litva i Cipar, dok Češka, Slovenija, Poljska, Španjolska, Portugal i Rumunjska u prosjeku zaostaju za oko 15 posto.

Hrvatska je u skupini zemalja s niskim standardom u EU izraženim u stvarnoj indivudalnoj potrošnji po stanovniku – 27 posto niže od prosjeka. Litva, Mađarska i Slovačka imaju standard oko 30 posto ispod prosjeka EU.Zanimljivo je da su Rumunji po standardu nadmašili Grčku i dvije od tri baltičke republike koje su nekada bile označene kao baltički tigrovi.

Rumunjska je trenutno izjednačena s Portugalom, iako se slobodno može reći da je bila najsiromašnija članica bivšeg komunističkog bloka. 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.