Kriminal pod zaštitom vlasti najveći problem u BiH

Na današnjoj sjednici Monitoring komiteta Savjeta Evrope u Strazburu se raspravljalo o stanju u Bosni i Hercegovini. Pred Кomitetom je svjedočio delegat u Domu naroda Mladen Bosić.

„Upozorio sam članove komiteta iz EU da bi ostavljanje BiH na repu procesa pristupanja EU dovelo da otvaranja mnogih retrogranih procesa. Od toga bi profitirale samo korumpirane elite koje ne žele evropske standarde borbe protiv korupcije i uvođenje vladavine prava“, rekao je Bosić.

On je u izjavi BN-u iznio mišljenje da je upravo visoka korupcija i kriminal pod zaštitom vlasti najveći problem u BiH.

„Takvim novcem se kupuju izbori, obezbjeđuje kontrola medija, korumpira pravosuđe“, istakao je Bosić.

On smatra da međunarodna zajednica ima svoj dio odgovornost zbog takvvog stanja stvari zato što je pravosuđe u BiH pravljeno pod njenim patronatom.

„Zbog toga Savjet Evrope kao najvažnija evropska institucija za zaštitu ljudskih prava u čijoj je nadležnosti i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, treba da pomogne u nametanju evropskih standasrda u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala‘, zaključio je Bosić.

Bosić se nalazi u Strazburu, gdje sa ostalim članovima parlamenta BiH, prisustvuje zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

(BN Foto: Arhiva) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.