Višković: Da je Srpska samostalna već bi imala ukinute akcize

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da bi Srpska, da ima samostalnost koju nema, još u martu imala ukinute akcize i diferenciranu stopu PDV-a.

– To je jasno svima onima koji hoće da čuju, onima koji neće da čuju ne mogu promijeniti stav – poručio je Višković.

On je naglasio da Vlada pomaže stanovništvu na načine koji su joj mogući i da je jedna od mjera i isplata po 100 KM borcima, penzionerima i mladima, te da nije riječ o davanju pred izbore.

– Nije izborno davanje ako smo odlukom Vlade za skoro 10.000 boraca mlađih od 60 godina od oktobra uveli mjesečno primanje na visini boračkog dodatka koji je uvećan pet odsto za Novu godinu i deset odsto u maju, te u martu im podijelili po 100 KM i dobiće sada kada bude dijeljeno svim borcima – rekao je Višković novinarima.

On je podsjetio da je nedavno isplaćena pomoć od po 100 KM i za oko 4.500 demobilisanih boraca starijih od 60 godina kojima je jedino primanje borački dodatak.

Višković nije isključio mogućnost da u toku godine bude i dodatnih pomoći.

Premijer Srpske je rekao da će javne kuhinje imati brašno za narednih šest mjeseci, a riječ je o donaciji Vlade Srpske.

– Ovih dana posredstvom Crvenog krsta biće podijeljeno 500 tona brašna onima kojima se procijeni da treba, kao i ulje – naveo je Višković i podsjetio da je socijalno ugroženima u Srpskoj već podijeljeno po 25 kilograma brašna i dva litra ulja.

On je rekao da situacija jeste teška, da ima inflacije, ali da se ne može sve posmatrati crno kako neko želi i da se ne smije zanemariti ni cijena električne energije, gasa, nafte i naftnih derivata bez obzira na cijenu u maloprodaji, jer je i takva cijena jeftinija od onih u okruženju.

– Koeficijent za raspodjelu PDV-a za drugi kvartal ove godine biće 34,95 što se nikada u istoriji Srpske nije desilo. Ovdje ima javne potrošnje, investicija, jer da ih nema ne bi koeficijent rastao nego pada, prosječna plata u Srpskoj ne bi bila veća od drugog entiteta, niti naša inflacija manja nego što je u drugom entitetu – rekao je Višković.

On je podsjetio i da je agrarni budžet Srpske za ovu godinu povećan na 106 miliona KM, a u Federaciji BiH manji iako imaju duplo veći broj poljoprivrednih gazdinstava.

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.