Novalić: Mogli bi smanjiti cijenu hljeba, ali nećemo zbog bogatih

Pojasnio je i da su najveći uzrok poskupljenjima u svijetu trenutni događaji u Ukrajini.

Skupljamo javne prihode od svih građana – i siromašnih, i bogatih, i srednje bogatih; sufinansirajući hljeb, omogućili bismo bogatima da kupuju još jeftiniji hljeb, kaže premijer Federacije BiH.

– Ništa nije završena priča, pa ni ponovna korekcija penzija, s obzirom na to da su prilike u svijet tako nestabilne, rekao je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, gostujući u emisije Rezime Federalne televizije.

Naglasio je da su događaji u svjetskoj ekonomiji postali nepredvidivi:

“Ne znamo da li idemo dalje u rast cijena, stagnaciju, stagflaciju ili smanjenje privredne aktivnosti”.

“Ali smo sigurni da mjere odgovora na to bez problema možemo provoditi. Imamo dovoljno potencijala, nismo finansijski ni ekonomski iscrpljeni. Ukoliko cijene roba i usluga budu povećane, mi ćemo svakako donositi nove mjere. Koje će one biti, ne možemo odmah reći zato što ne znamo kakav će karakter povećanja biti”, istakao je Novalić.

Pojasnio je i da su najveći uzrok poskupljenjima u svijetu trenutni događaji u Ukrajini.

“Rusija i Ukrajina čine 20 posto izvoza krušnih žita. Petina stanovništva zemaljske kugle jede njihovu pšenicu. S druge strane, u izvještaju Svjetske banke stoji da je 70 do 80 posto učešća u proizvodnji gnojiva gas. Zato je hrana drastično poskupjela”, istakao je Novalić.

‘Socijalni’ budžet

Podsjetio je i na još jednu pojavu uzrokovanu globalnim poskupljenjima – štampanje velike količine novca.

“U Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji štampane su velike količine novca, što stvara ogroman višak novca koji traži robu koje je u manjku i onda su cijene eksplodirale usljed nedostatka robe i viška novca na tržištu. Od ove situacije profitirali su oni koji imaju gas i naftu i koji imaju mogućnost štampanja novca. Budžet Federacije BiH nije profitirao iz prostog razloga jer je protočan – sve što uđe u njega će i izaći. Drugo je pitanje politika potrošnje budžeta. On mora biti maksimalno socijalan i on to i jeste”, rekao je Novalić.

Osvrnuo se i na svoju izjavu da nije pobornik sufinansiranja hljeba i goriva. Kaže da je to još jedna u nizu njegovih poruka koja se iskrivljeno tumači, a koja je, u suštini, ekonomski tačna.

“Mi kao Vlada mogli bismo reći da sufinansiramo s pola marke svaku veknu hljeba. Tada bismo mogli očekivati da hljeb bude jeftiniji pola marke i dostupniji stanovništvu, naročito siromašnom sloju. Pitanje je da li bi na to reagirali i trgovci i snizili cijenu za pola marke”, rekao je Novalić.

Zabrana izvoza peleta i ogrjevnog drveta

“Mi skupljamo javne prihode od svih građana – i siromašnih, i bogatih, i srednje bogatih i mi bismo, sufinansirajući hljeb, omogućili bogatima da kupuju još jeftiniji hljeb. Ne želimo graditi takvo društvo, to nije socijalna jednakost. Mi ubiremo porez od svih i na drugoj strani potpomažemo socijalne kategorije. To važi i za gorivo, to važi za sve”, dodao je.

Na pitanje da li Vlada Federacije BiH razmišlja o tome da pored vaučera za turizam uvede i vaučere za ogrjev i pelet, Novalić ističe da bi to mogao biti jedan od načina pomoći socijalno ugroženima.

“Međutim, mi smo se najprije odlučili na zabranu izvoza peleta i ogrjevnog drveta. Ukoliko cijena peleta ne bude niža u ova tri mjeseca, mi ćemo zabranu produžiti na još tri mjeseca. Vlada Federacije BiH razmišlja i o vaučerima, o prehrambenom i higijenskom paketu. Sve dolazi u obzir, ali ovo je prva mjera. Čim ograničimo izvoz, cijena će pasti”, zaključio je Novalić.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.