Sve je veći broj žena koje svoje kućne ljubimce posmatraju i tretiraju kao djecu

Sve je veći broj žena koje pripadaju tzv. generaciji milenijalaca (rođeni osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka) koje nisu spremne da postanu majke, pa svoj majčinski instinkt usmere prama kućnim ljubimcima.

Mnogo je onih koje sebe nazivaju “mamama” a pse ili mačke “djecom”, kaže novo istraživanje.

Studija koju je sproveo Centar za kontrolu bolesti u SAD kaže da, iako je to trend već decenijama, pandemija je pojačala tendenciju mladih žena ka tome da jednostavno ne žele da zasnuju porodicu. One, najčešće, kao prioritet imaju posao, ljubavne veze, putovanja, koji su ispred želje da imaju dijete.

Zato odlažu trenutak kad će zasnovati porodicu (ako uopšte žele da se to desi), kako bi se fokusirale na druge stvari koje su im u tom trenutku prioritet.

Prema istraživanju objavljenom na sajtu Veterinarians.org, jedna trećina ispitanih žena izjavila je da ih briga o ljubimcima više ispunjava od ideje da odgajaju dijete. I upravo je ovaj iznenađujući podatak podatak podstakao šire istraživanje na temu odnosa koji mlade žene imaju prema svojim četvoronožnim prijateljima.

Istraživači su razgovarali sa oko 400 žena koje su izjavile da ne žele da imaju djecu. A rezultati su sljedeći:

  • Čak 70% žena koje ne žele djecu, na svog psa ili mačku gledaju kao na dijete.
  • Skoro isto toliko izjavilo je da više vole da budu u prisustvu ljubimca nego djeteta.
  • Blizu 70% vjeruje i da briga o ljubimcu može biti vežba koja bi pokazala kako je to imati bebu

Takođe, u načelu, žene su izjavile da veruju da je imati kućnog ljubimca lakše, manje stresno i manje košta, u odnosu na dijete.

Kako bi otkrili šta sve mlade žene danas čine za svoje krznene prijatelje, istraživači su postavljali razna pitanja tog tipa i došli do zaključka da su to zapravo vrlo slične aktivnosti onima koje sprovode roditelji koji imaju djecu.

Prema publikaciji, više od polovine žena čak odluku o kupovini ili iznajmljivanju nekretnine donosi na bazi toga šta će više odgovarati ljubimcu. A otprilike isto toliko za svoje pse i mace kupuje garderobu.

Dalje, putovanja se planiraju u zavisnosti od toga da li u smeštaju postoje uslovi za ljubimca, a rođendani i drugi važni datumi slave se kao i djeci. Ljubimci u većini slučajeva dobijaju i božićne i novogodišnje poklone.

Ovaj trend primećen je širom svijeta, baš u onim zemljama u kojima opada broj novorođene djece.

Ali ono što su mlade generacije pokazale jeste da, čak i kad postoji želja za povezanošću i brigom za nekog drugog, to nije uvijek dijete.

Izvor: Zelena učionica

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.