BUREK SA JOGURTOM POSTAO LUKSUZ Evo kolike su cijene u banjalučkim pekarama

Cijene svega su otišle u nebesa, a građani se, iz dana u dan, pokušavaju navići na bolne uštede jer moraju da prežive.

Val alarmantnih poskupljenja zahvatio je sve pore društva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, hrana u Republici Srpskoj za godinu dana poskupjela je 20 odsto, a istovremeno u Evropskoj uniji, prema podacima Eurostata, rast cijena hrane iznosio je svega 8,9 odsto.

Juneće meso, u posljednjih nekoliko mjeseci, poskupjelo je više od 50 odsto, a svinjsko 35 do 40 odsto. Takođe, iz Udruženja mlinara RS ranije su saopštili da je pšenica skuplja za 100 odsto, a đubrivo za 300 odsto. Cijene hljeba su korigovane za do 15 odsto, a vreća brašna od 25 kilograma određenih proizvođača trenutno košta skoro vrtoglavih 37 KM.

Cijene svega su otišle u nebesa, a građani se, iz dana u dan, pokušavaju navići na bolne uštede jer moraju da prežive. Kažu, sve je papreno poskupilo, pa čak ni burek sa jogurtom, jedno od najdražih i učestalijih jela sa ovih prostora, više ne mogu da priušte kao nekada.

Ekipa Aloonline.ba odlučila je provjeriti koliko u banjalučkim pekarama košta burek sa jogurtom.

Cijene bureka se trenutno kreću između 3.20 KM i 4 KM, dok su ranije iznosile najviše 2,60 KM. Ukoliko se odlučite da uz jelo popijete i jogurt u čaši, morate izdvojiti najmanje 0.80 feninga koliko košta najeftiniji, te ćete sve ukupno platiti 4 KM do 5 KM.

U pekari Tadić cijena bureka iznosi 3.20 KM, koliko je i u Žitopeci. Pekare Manja i Maletić nude burek za 3.50 KM, dok se u pekoteci Malta cifre kreću od 3.20 KM za slagani do 4 KM za motani burek.

– Sjećam se vremena, a to uopšte nije bilo toliko davno, da smo uvijek poslije izlaska jeli burek sa jogurtom i sve smo plaćali 3 KM. Danas najjeftiniji burek košta više od 3 KM, bez jogurta. Mislim da je zaista sramota za burek i jogurt dati oko 5 KM, ali razumijem da je sve poskupilo i da su cijene zbog toga takve – rekao je Banjalučanin Dejan L. za Aloonline.ba.

Cijene jogurta su identične u svim pekarama i one se kreću od 0.80 KM do 1.40 KM.

Izvor: Alo

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.