Detalji sporazuma koji su usvojili bh. lideri u Briselu

Dokumentom pod nazivom ‘Politički dogovor o načelima osiguravanja funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu‘ bh. lideri su se obavezali:

– očuvanju i izgradnji mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), te građani Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta, uspostavljena u skladu s Ustavom i Općim okvirnim sporazumom za mir;

– poštovanju načela vladavine prava i provođenju slobodnih i demokratskih izbora, kao i razvoju demokratskih institucija na svim nivoima vlada/vlasti;

– načelima i vrijednostima na kojima se temelje Evropska unija i demokratska društva kao i budućnosti Bosne i Hercegovine unutar Evropske unije;

Naglašavaju važnost primjene reformi koje unapređuju evropske integracije Bosne i Hercegovine, odnosno 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije.

Učesnici potvrđuju Zajedničku izjavu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornosti prema svim građanima Bosne i Hercegovine, imajući na umu “Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda ES‑11/1 o agresiji na Ukrajinu”, usvojenu 2. marta 2022. godine (Predstavnici Republike Srpske pozivaju na raspravu i donošenje odluke u Predsjedništvu BiH o situaciji u Ukrajini)

Za postizanje ovih ciljeva, učesnici se slažu da je neophodno ojačati povjerenje, dijalog, izgradnju kompromisa i raditi na miru i međusobnom poštovanju među svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini.

Lideri političkih stranaka i članovi Predsjedništva:

1. Predani su prosperitetu, demokratskom funkcioniranju i sigurnosti Bosne i Hercegovine, te se obavezuju da će konstruktivno poduzeti potrebne reforme kako bi zaštitili i unaprijedili ove ciljeve.

2. Naglašavaju važnost produženja izvršnog mandata EUFOR-a Althea i njene kontinuirane prisutnosti u Bosni i Hercegovini kako bi se održalo sigurno okruženje.

3. Predani su potpunom poštovanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudskih odluka, te konstruktivno radeći zajedno na njihovoj primjeni u dobroj vjeri, s ciljem osiguravanja usklađenosti s evropskim standardima.

4. Preduzeće sve potrebne korake kako bi Opšti izbori 2022. bili organizovani efikasno i provedeni na uredan način, uz potrebna sredstva. Stranke će izbornu kampanju voditi pošteno, konstruktivno i bez retorike koja izaziva podjele i mržnju.

5. Konstruktivno će sarađivati ​​nakon glasanja kako bi se osiguralo brzo formiranje novih zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima vlasti u skladu sa zakonom propisanim rokovima.

6. Odlučno će raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU, kako bi se napredovalo na putu prema EU i odgovorilo na težnje građana;

7. U tom kontekstu, nastojaće hitno i najkasnije u roku od šest mjeseci od formiranja svih tijela donijeti:

8. Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV) i Zakon o sudovima;

9. Zakon o sprečavanju sukoba interesa;

10. Zakon o javnim nabavkama;

11. izborne reforme i one ograničene ustavne reforme koje su potrebne kako bi se osigurala puna usklađenost sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSBE/ODIHR-a i GRECO-a;

12. mjere za potpunu obnovu redovnog političkog dijaloga s EU, uključujući kroz strukture Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i preduzimanje svih potrebnih koraka kako bi zemlja imala koristi od EU fondova u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA III), uključujući pravovremenu ratifikaciju finansijskog okvira i Sporazum o partnerstvu.

13. Dalje, s ciljem da Bosna i Hercegovina ostvari kritičnu masu reformi i odlučno napreduje na svom putu prema EU, pristaju preduzeti sljedeće korake:

14. osigurati potpuno funkcioniranje institucija na nivou Bosne i Hercegovine i osigurati da se odluke u skladu s nadležnostima na nivou Bosne i Hercegovine donose na tom nivou, te preduzeti konstruktivan dijalog nakon izbora o temeljnim pitanjima koja se tiču ​​funkcionisanja zemlje, uključujući usvajanje strategije na nivou cijele države u područjima podijeljenih nadležnosti, u skladu s ključnim prioritetom koji zahtijeva osiguranje pravne sigurnosti u raspodjeli nadležnosti među nivoima vlasti;

15. ojačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući osiguravanjem da tijela za primjenu zakona i pravosuđe mogu djelovati nezavisno i imati sva potrebna sredstva za uspostavljanje rezultata proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, krivičnih progona i pravosnažnih presuda, uključujući one na visokom nivou.

16. kretati se ka poboljšanju cjelokupnog funkcionisanja javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizovane državne službe.

17. nastaviti usklađivanje Bosne i Hercegovine sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući primjenu i saradnju u područjima obuhvaćenim Zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom EU, u skladu s člankom 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

18. Odlučni su preduzeti konkretne korake za promovisanje okruženja pogodnog za pomirenje u cilju prevladavanja naslijeđa rata, u skladu s ključnim prioritetima i Zajedničkom izjavom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u povodu 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

19. Pozdravljaju aktivnu podršku EU i olakšavanje dijaloga, izgradnju povjerenja i povjerenja za završetak gore navedenih radnji.

Izjavu prihvataju: Petar Đokić (SP), Milorad Dodik (SNSD, i član Predsjedništva BiH), Šefik Džaferović (SDA, predsjedavajući Predsjedništva BiH), Edin Forto (NS), Bakir Izetbegović (SDA), Elmedin Konaković (NiP), Željko Komšić (DF, član Predsjedništva BiH), Nermin Nikšić (SDP), Nermin Ogrešević (NES), Elzina Pirić (PDA), Senad Šepić (NB), Nenad Stevandić (US), objavljeno je na sajtu Evropskog vijeća..

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.