Lavrov: Dodik je naš prijatelj

Ono što sad Zapad pokušava da nelegalno podstiče djelovanje Sarajeva da donosi spoljnopolitičke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske, prema riječima Lavrova je najgrublje kršenje Dejtona.

– Zapad pokušava nelegalno da podstiče djelovanje Sarajeva da donosi spoljno-političke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske i da je to najgrublje kršenje Dejtona, kazao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu RTRS odgovarajući na pitanje kako Rusija vidi stav BiH o pitanju sakncija s obzirom na djelovanje pojedinih ambasadora bez institucionalnih odluka,

„Stav Bosne i Hercegovine ima značaj samo ako se oslanja na principe Dejtona, koji glase da se sve odluke donose samo na osnovu saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, kazao je Lavrov.

Ono što sad Zapad pokušava da nelegalno podstiče djelovanje Sarajeva da donosi spoljnopolitičke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske, prema riječima Lavrova je najgrublje kršenje Dejtona.

On je kazao da je Milorad Dodik prijatelj Rusije.

„Dodik jeste naš prijatelj, a mi smo njegovi prijatelji i to je to“, rekao je Lavrov, dodajući da je „ono što Zapad radi prema Dodiku zaista jako uznemirujuće, zato što je on u suštini jedan od veoma malog broja političara koji se realno bori za dejtonske principe“.

„On ništa nije uradio u Republici Srpskoj i u okviru Predsjedništva što je protivno Dejtonskom sporazumu. To upravo rade zapadnjaci i, nažalost, to rade Bošnjaci“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Zapad želi da iskoristi Bošnjake da bi oduzeo narodima u BiH identitet i da pretvori i Srbe i Hrvate i Bošnjake u neko civilno društvo, kako oni kažu.

„To je zapravo zahtjev da se zaborave svoji korijeni, svoja kultura, svoja tradicija, isključivo iz interesa da Zapad postigne svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu. I to je zaista zločinačka politika“, rekao je Lavrov.

Upitan da li visoki predstavnik Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje jer nije odobren od Savjeta bezbjednosti, ima pravo da zabrani Dodiku da se kandiduje na oktobarskim izborima, Lavrov je odgovorio:

– Naravno da ne… To je nelegalna radnja. Ne sumnjam u to da će Zapad pokušati da napravi jedno bezakonje.

Izvor: BN Foto: RTRS

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.