Struja neće poskupjeti, ali bi računi mogli biti veći

Potrošači električne energije u Republici Srpskoj od 1. januara naredne godine dobijaće uvećane račune ukoliko Regulatorna komisija za energetiku RS odobri zahtjeve za povećanje mrežarine.

Regulatornoj komisiji za energetiku RS za Srpskainfo potvrđuju da je svih pet operatora distributivnog sistema ( “Elektrokrajina” Banjaluka, “Elektro-Bijeljina” Bijeljina, “Elektro Doboj” Doboj, “Elektrodistribucija” Pale i “Elektro-Hercegovina” Trebinje) podnijelo zahtjev za odobrenje tarifnih stavova za korišćenje distributivne mreže za 2023. godinu. Riječ je o mrežnoj tarifi u koju su uključeni troškovi prenosne i distributivne mreže.

Regulatorna komisija

Međutim, nismo dobili odgovor za koliko je traženo povećanje mrežarine.

– Regulatorna komisija ne može dati informacije o elementima zahtjeva s obzirom da su zahtjevi u fazi pregledanja i nije donesena odluka o pokretanju tarifnog postupka. Uz odluku o pokretanju tarifnog postupka Regulatorna komisija dužna je i da izda obavještenje za javnost o osnovnim elementima zahtjeva – kaže za Srpskainfo Nada Ćeranić, šef sektora za tarife i tržište u Regulatornoj komisiji za energetiku.  U skladu sa Tarifnom metodologijom, Regulatorna komisija će, kako dodaje, nakon pregleda dostavljenih zahtjeva i dokumentacije, kao i eventualnih dopuna, donijeti odluku o provođenju tarifnog postupka i održavanju javnih rasprava, te izdati obavještenje za javnost.

– Konačna odluka po zahtjevima operatora distributivnog sistema biće donesena do kraja ove godine – otkriva Ćeranićeva.

Mrežarina

Učešće mrežarine je najveće na računima koje građani plaćaju za potrošenu električnu energiju.

Ona se obračunava po potrošenim kilovatima i za dvotarifno brojilo kod domaćinstava iznosi 0,0624 KM i 0,0312 KM, te je određen fiksni iznos od 5,66 KM za obračunsku snagu, a iznosi su isti kod svih operatora.Tako je jedno domaćinstvo iz Banjaluke koje je dobilo račun za april u iznosu od 44,67 KM za troškove mrežarine platilo 25,66 KM (bez PDV).

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Dakle, mrežarina u računu za električnu energiju učestvuje sa 48,34 odsto.

Stupanjem na snagu Zakona o električnoj energiji, elektrodistributivna preduzeća u sistemu „Elektroprivreda RS“ od 2021. godine djeluju kao operatori distributivnog sistema (ODS) koji su odgovorni za razvoj, izgradnju, održavanje i upravljanje distributivnim sistemom.

– Djelatnost distribucije električne energije, kao netržišna mrežna djelatnost od opšteg interesa, u potpunosti je regulisana i prihod ostvaruje iz naknade za korišćenje distributivne mreže i naknade za priključenje na distributivnu mrežu, čiju visinu utvrđuje Regulatorna komisija za energetiku – kažu za Srpskainfo u distributivnim preduzećima.

Metodologija

Napominju da je po Metodologiji Regulatorne komisije ODS-ovima stavljeno u obavezu da zahtjev za provođenje tarifnog postupka za utvrđivanje naknade za korišćenje distributivne mreže podnesu najkasnije do 30. aprila posljednje godine prethodnog tarifnog perioda.

– Tarifni postupak se provodi s ciljem utvrđivanja odobrenog prihoda koji distributeri moraju prikupiti naplatom navedenih naknada, kako bi mogli obavljati djelatnost u skladu sa obavezama propisanim Zakonom. Jedan od ciljeva Zakona o električnoj energiji je obezbjeđenje sigurnog, pouzdanog i efikasnog rada, održavanja i razvoja distributivnog sistema i pružanje propisanog kvaliteta usluga distribucije električne energije. U tom smislu, zakonska je obaveza i odgovornost organa upravljanja ODS-a da na bazi objektivnog sagledavanja troškova podnesu zahtjeve za provođenje tarifnog postupka – dodaju u distributivnim preduzećima.

ŠTA KAŽU POLITIČARI?

Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj u posljednje vrijeme često ističu da je struja u Srpskoj najjeftinija i da neće poskupjeti. Građanima poručuju da mogu biti “mirni” barem kada je u pitanju električna energija, odnosno da računaju na stabilnost u snabdijevanju, ali i cjenovnu. Međutim, niko nije spominjao trošak mrežarine, koja se plaća zajedno s električnom energijom.

Izvor: Srpska info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.